Istraživanje provedeno na Medicinskom sveučilištu u Beču promatralo je što za doručak konzumira 650 djece te zaključilo da voćni sokovi i preskakanje doručka djeluju negativno na zdravlje.
Djeca koja uz doručak piju voćne sokove izložena su većem riziku od pretilosti, dok djeca koja uz doručak piju vodu imaju 40 posto manji rizik od pretilosti. Iako su voćni sokovi često oglašavani kao zdravi napici, dovoljan je jedan pogled na deklaraciju da se vidi u čemu je problem.
Naime, jedna obična čaša od tri i pol deci voćnog soka može sadržavati čak 9 žlica šećera, što je daleko od granice koju preporučuju nutricionisti. Alternativa kupovnim sokovima može biti prirodno cijeđeno voće, no čak i ono gubi mnoge nutritivne vrijednosti u odnosu na konzumiranje cijelog ploda, prenosi Daily Mail.
Nije dobro preskakati doručak
Istraživanje je također pokazalo da su djeca koja preskaču doručak također sklonija pretilosti jer će više 'grickat' tijekom dana, obično nezdrave namirnice bogate šećerima, zasićenim mastima i nezdravom količinom jednostavnih ugljikohidrata.
Dr. Maria Luger poručila je roditeljima da djeci umjesto voćnih sokova serviraju naranču ili jabuku, voćke bogate vlaknima i vitaminima, koje čak i u cjelovitom obliku pružaju osvježenje, ali su nutritivno bogatije od soka.
Stručnjaci upozoravaju da vlada prava epidemija pretilosti među djecom, što će značiti i veći broj oboljelih od dijabetesa. Za to je uglavnom zaslužna neumjerena konzumacija šećera pa je tako u Velikoj Britaniji nedavno zapaženo da djeca konzumiraju tri puta više šećera od preporučene dnevne doze.