RUŽINA VODICA JE PRIRODNI TONIK: /

3 savršena recepta s kojima ćete besprijekorno očistiti lice

Image
Foto: Dario Drvodelić

Ružina vodica je prirodan tonik koji se koristi za njegu kože radi brojnih blagotvornih utjecaja koje ima. Ovo sredstvo lako se radi kod kuće, ali mu je kratak rok trajanja.

11.6.2017.
9:00
Dario Drvodelić
VOYO logo

Ovaj preparat najčešće se koristi za njegu kože lica, ali i uljepšavanje. Radi svojih ljekovitih svojstava ono brine za zdravlje stanica kože i kose.

Ljekovitost ružine vodice

Ružina vodica poznata je od davnina kao sredstvo za istinsku ljepotu, pa je tako poznato da ju je koristila Kleopatra, Cezar se kupao u njoj, a u Indiji se i danas smatra osnovnim kozmetičkim preparatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se najčešće koristi kao kozmetički preparat za uljepšavanje, ružina vodica je zapravo vrlo ljekovito sredstvo koje brine za zdravlje stanica:

  • osvježava kožu
  • održava kožu hidratiziranom
  • čini kožu mekom
  • liječi posjekotine i rane
  • otklanja podočnjake i natečenost očiju
  • ublažava ekceme
  • smanjuje crvenilo
  • sužava proširene kapilare
  • smanjuje tamne mrlje na koži

Osim hranjive tekućine, miris ružine vodice opustit će vas, podići raspoloženje i osloboditi od nemira i tjeskobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: pexels.com

Kako koristiti ružinu vodicu?

Ružina vodica može se koristiti za uljepšavanje lica, za liječenje gljivica, za liječenje afti na zubnom mesu ali i kao čaj.

Ako ju koristite za čišćenje i uljepšavanje lica, najbolje je da ju koristite dva puta u danu. Nakon što se ujutro umijete, umočite vatice u ružinu vodicu da se natope i prođite po licu s njima. Možete ih ostaviti malo duže na području podočnjaka. Kožu nemojte obrisati potpuno, već pustite da se malo upije i lagano tapkajte ručnikom dok lice nije suho. Isto ponovite i navečer nakon skidanja šminke i umivanja lica.

Čaj od ružinih latica možete koristiti za ispiranje usta što je korisno za osvježenje daha ali i za liječenje fistula na zubnom mesu. Čaj možete i piti za zdravlje i kod bolesti jetre, srca i probavnog sustava.

Image
FISTULA NA ZUBNOM MESU: /

Koji su joj uzroci i što vam tijelo ovime zapravo pokušava reći?

Image
FISTULA NA ZUBNOM MESU: /

Koji su joj uzroci i što vam tijelo ovime zapravo pokušava reći?

Kako napraviti ružinu vodicu kod kuće?

Kako bi napravili ružinu vodicu kod kuće, pronašli smo tri recepta. Jedan je uz pomoć leda, drugi uz kuhanje latica, a treći uz gnječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Recept za ružinu vodicu uz pomoć leda

Da bi napravili ružinu vodicu uz pomoć leda, prvo uberite 4 do 8 ruža u punom cvatu. U jednu veliku posudu u sredinu stavite veliki kamen što sličniji obliku cigle. Oko kamena ulijte vode toliko da dođe do vrha kamena. Stavite takvo na štednjak i pričekajte da voda prokuha. Kada počne ključati, smanjite temperaturu pa u vodu oko kamena stavite pripremljene ružine latice koje ste prije oprali od mogućih nametnika. Na kamen stavite malu posudicu.

Posudu s kamenom i vodom stavite na štednjak ali na slabu temperaturu, poklopite i pričekajte da se polako ugrijava. Poklopac neka bude naopako kako bi se para lakše slijevala u posudicu koja se nalazi na kamenu. Na poklopac s gornje strane stavite kocke leda. Tako ostavite da se grije 15ak minuta i gledajte kako vaša vodica kapa u posudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavite da se ohladi, prebacite u staklenu posudu i stavite da stoji u frižideru. U ovom obliku vam ružina vodica može trajati nekoliko tjedana.

2. Recept za ružinu vodicu uz pomoć kuhanja

Ova metoda je najjednostavnija, ali s ovom metodom ružina vodica može trajati samo tjedan dana. Kako biste ju napravili, naberite ružine latice, najbolje bi bilo do 5 ruža. Stavite ih u posudu za kuhanje i prelijte hladnom vodom toliko da se prekriju sve latice.

Kuhajte tako 15-20 minuta dok latice potpuno ne izgube boju. Nakon toga procijedite, stavite u staklenu posudu i pospremite u frižider.

3. Recept za ružinu vodicu gnječenjem

Pripremite oko 500 grama ružinih latica i podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio izgnječite tučkom i ostavite u posudi da odstoji nekoliko sati. Nakon toga dodajte neizgnječene latice i pomiješajte s ovima koje su odstajale. Pokrijte posudu i ostavite da stoji 24 sata. Nakon toga stavite smjesu u keramičku posudu za kuhanje i stavite na blagu vatru. Čim se pojave prvi znakovi ključanja tekućine, odmah maknite s vatre. Procijedite nekoliko puta, ovisno o tome koliko je potrebno i gnječite pritom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebacite tekućinu u staklenu posudu i ostavite na suncu nekoliko dana. Nakon par dana prebacite posudu u frižider i dodajte malo destilirane vode kada god ju želite koristiti.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo