Isprobavanje nove hrane s bebom je uvijek prava avantura, a jedina bi briga roditelja trebala biti da dokumentiraju ponekad urnebesne izraze lica svog djeteta. No, posljednjih je godina isplivalo nekoliko studija koje su tvrdile da je u prevenciji alergija na hranu ključno da se djeci što kasnije daju određene namirnice.
U ponedjeljak je Američka pedijatrijska akademija sažela sve rezultate istraživanja i objavila nove 'upute' o tome što funkcionira, a što je bespotrebno u sprječavanju nastanka alergija na hranu.
(FOTO: Thinkstock)
Posebno je iznenađenje za roditelje preporuka da se djeca što ranije upoznaju s visoko alergenom hranom poput orašastih plodova, ribe i mlijeka.
Nema uvjerljivih dokaza da će kasnije isprobavanje alergenih namirnica spriječiti razvijanje alergija na hranu, tvrdi izvješće. Osim toga, postoje jaki dokazi za rano upoznavanje s orašastim plodovima, čak s četiri mjeseca, može zaustaviti razvijanje alergije kod dojenčadi.
(FOTO: Pixabay)
"Nema razloga zašto bi bebi kasnije predstavili hranu koja se smatra alergenima poput jaja, ribe i orašastih plodova", dodaje ko-autor izvješća dr. Scott Sicherer za CNN.
"Ta se hrana može unijeti u prehranu vrlo rano", zaključuje.
Gastrointestinalni sustav sadrži stanice imunološkog sistema, a kada se tim stanicama daju alergeni proteini u raznoj hrani, one iskoriste te proteine i postaju tolerantne na njih. Pedijatar David Stuku objašnjava da je to istinito "dokle god se hrana uvede rano i konzistentno."
(FOTO: Thinkstock)
Ključna je riječ ovdje 'rano', a podrazumijeva da dijete bude u dobi između 4 i 6 mjeseci.
Izvješće je, također, proučilo utjecaj dojenja na prevenciju alergija na hranu. Nije pronađen nikakav dokaz da je izbjegavanje određene hrane u trudnoći ili za vrijeme dojenja smanjilo šansu za razvijanje alergija.
Pročitajte još:
- Osam najčešćih alergija na hranu
- Testiranje na alergije: brz i siguran način da otkrijete na što ste alergični
- Običan virus koji je gotovo svatko imao, uzrokuje celijakliju?