Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

OD ZORE DO SUMRAKA

PRIRODNA SVJEŽINA: Riješite se lošeg zadaha s ovih devet namirnica

Iako svi znamo da se trebamo kloniti češnjaka ako ne želimo da nas svi izbjegavaju, postoje i drugi čimbenici osim hrane koji mogu utjecati na loš zadah. No možemo ga se riješiti na jednostavan način, uz pomoć hrane.

Najčešći uzorci lošeg zadaha, koji nema veze s tim što ste konzumirali, prije svega su: loša oralna higijena i gastroenterološki problemi. Tu može pomoći češće pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, ali i posvećivanje više pozornosti zdravoj prehrani.

No u svim onim situacijama kad ne možete brzo oprati zube ili nemate mogućnosti zdravo se hraniti, postoje brza rješenja koja možete pronaći u hladnjaku. Neki djeluju na način da će vam očistiti usta, dok drugi neutraliziraju probavne tegobe.

1. Svježe bilje

Ljudi su već od davnina primijetili da im je dah svježiji nakon što pojedu zeleno lisnato povrće. To je zasluga klorofila koji lišću daje zelenu boju. Osim što uništava mikrobe u ustima i tako pomaže u borbi protiv neugodnih mirisa u usnoj šupljini, klorofil ujedno uklanjanja i toksine u probavnom sustavu. Zato onima koji pate od lošeg zadaha, stručnjaci preporučuju da jedu zeleno lisnato povrće ili da piju sokove od svježe cjeđenog povrća.

Peršin je jedan od najpoznatijih boraca protiv lošeg zadaha, no i drugo bilje može biti jednako učinkovito. Korijander, zelena metvica, ružmarin i drugo bilje bogato klorofilom pomaže u sprječavanju lošeg zadaha. Možete žvakati bilje ili od njih napraviti čaj.

Peršin je riznica klorofila i to ga čini jednim od najjačih biljnih sredstava protiv lošeg zadaha. Koristite ga kao začin u jelima ili ga žvačite svježeg, par listića nakon svakog obroka i ne brinite o lošem zadahu.

2. Jogurt

Dnevna doza jogurta dokazano smanjuje razinu hidrogensulfida u ustima, koji uzrokuju zadah, no i rješava se nezdravih bakterija, jer je jedno istraživanje dokazalo smanjenje karijesa i bolesti desni kod osoba koje ga redovito konzumiraju.

3. Jabuke, celer i ostala hrskava hrana

Jabuke, mrkve, celer i slične namirnice pomažu u povećanoj proizvodnji sline koja održava usnu šupljinu ispranom i čistom.

JEDNOM ZAUVIJEK: Pogledajte kako se jednostavno riješiti zadaha, a ne samo ga maskirati

4. Đumbir

Iako se odavno koristi kao lijek za smirivanje želučanih tegoba, istodobno povoljno djeluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite svježi đumbir i pomiješajte ga s limunom i toplom vodom. Đumbir žvačite sirov, a ako vam je jako ljut, možete ga jesti s režnjevima jabuke.

crvena-paprika

5. Paprika, papaja i ostalo voće bogato C vitaminom

Bakterije odgovorne za proizvodnju lošeg zadaha nisu u dobrim odnosima s C vitaminom, koji je važan u prehrani pri sprječavanju bolesti desni i giingivitisa. Premda mnogi ljudi uzimaju C vitamin u obliku dodatka prehrani, pripazite jer on može uzrokovati i gastroenterološke probleme koji pak mogu još više pogoršati zadah.

6. Zeleni čaj

Dok kiseline i enzimi iz kave mogu vaš dah učiniti mirišljavim poput mješavine prljavih čarapa i poljskog zahoda, zeleni čaj sprječava loš zadah, za što su zaslužni flavonoidi koji se u njemu nalaze.

NE DOPUSTITE DA BJEŽE OD VAS: Ovaj napitak će vas riješiti zadaha iz usta

7. Sjemenke komorača

U mnogim kulturama ova se namirnica smatra prirodnim lijekom probavnih smetnji, no jednako dobro utječe i na sprečavanje lošeg zadaha, jer kao i hrskave namirnice, utječe na povećanu proizvodnju sline u ustima, dok ulje komorača ima antibakterijsko djelovanje koje isto može ‘ukloniti’ mikrobe koji stvaraju zadah.

Sjemenke komorača (Foeniculum vulgare) sadrže protupalne i antioksidativne sastojke koji ublažavaju loš zadah tako što poboljšavaju probavu i uništavaju toksine u našem probavnom traktu.

Također, suzbijaju loš zadah tako što sprečavaju rast gljivica u ustima. Žvačite žlicu sjemenki komorača nakon obroka, ali ih na kraju obavezno ispljunite. Možete napraviti i čaj od komorača ili ga dodati u vaša jela.

8. Voda

Još jedan razlog da popijete dnevnu dozu vode. Voda djeluje kao čistač i potiče proizvodnju sline.

9. Sve što sadrži mentu

Kad sve ostalo propadne, zamaskirajte neugodan zadah bombonima ili žvakaćim gumama koje sadrže mentu. Žvakaće gume bez šećera mogu povećati proizvodnju sline koja može nježno isprati bakterije, pa birajte takve.

Nije slučajno da većina pasti za zube sadrži upravo mentu. Sastojci ove biljke daju osjećaj svježine i čistoće u ustima, ali i mnogo više od toga.

Njeni aktivni sastojci uništavaju bakterije i gljivice u ustima. Zato nakon svakog obroka žvačite nekoliko svježih listova mente, a na kraju ih i progutajte.

Možete koristiti i eterično ulje mente – nakapajte dve, tri kapi u decilitar tople vode. Grgljajte 45 sekundi pa ispljunite. Radite to nakon svakog jela, ali i ujutro, čim se probudite, kao i navečer prije spavanja.

ŽVAKAĆE NISU RJEŠENJE: Tri trika pomoću kojih ćete se riješiti neugodnog zadaha

menta čaša voda

Povratak na Net.hr