Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Smanjite rizik od raka crijeva

Ljudi koji redovito jedu ribu smanjuju rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Važan je i način pripreme, a najidealnije bi bilo kratko kuhanje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zaključak da konzumacija ribe snižava rizik od raka crijeva temelji se na analizi 41 provedene studije o povezanosti konzumacije ribe te razvoja i smrtnosti od kolorektalnog karcinoma, koje su objavljene u razdoblju od 1990. do 2011. godine. Studije su provedene u SAD-u, Norveškoj, Japanu, Finskoj i drugim zemljama.

Redovita prehrana ribom dovedena je u vezu s 12% nižim rizikom od razvoja ili smrtnosti od raka debelog crijeva ili rektuma, objavljeno je u American Journal of Medicine. U obzir su uzeti dob ispitanika, konzumacija alkohola i crvenog mesa, obiteljska anamneza za karcinom te drugi čimbenici rizika.

Ipak, nije konkretno rečeno s kojom ribom možemo povezati ovaj učinak te način na koji se riba priprema. Postojeće znanje nam ipak govori da riba pržena u ulju, odnosno visoke temperature u pripremi jela od ribe (gril, roštilj), vjerojatno nije preporučljiva. Ribu je stoga najbolje kratko kuhati.

http://www.vitamini.hr/

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike