RECEPTI SA SIROVOM HRANOM: /

Jela koja će vam odmah pomoći u liječenju kroničnih bolesti

Image
Foto: pinterest.com

Sirova prehrana ne znači nužno da trebate jesti samo voće i povrće bez kuhanog mesa ili ostalih namirnica. Ovo je odličan način prehrane koji čini dobre stvari za vaš organizam.

2.7.2017.
12:00
pinterest.com
VOYO logo

Recepti sa sirovom hranom su blagoslov za zdravlje i pomažu u mnogim tjelesnim tegobama. Voće i povrće, kao i ostala sirova hrana koristi se za liječenje kroničnih bolesti.

Prednosti sirove hrane

Prije se hrana kuhala, mlijeko se prekuhavalo kao i voda iz razloga što nisu sva domaćinstva imala hladnjak niti mogućnost skaldištenja hrane. Sve se jelo u trenutku bez dodatnih pripremanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se odlučite na recepte sa sirovom hranom, ovo su prednosti koje ćete osjetiti:

  • veća razina energije
  • gubitak težine i masnih naslaga
  • ljepša i zdravija koža
  • bolje funkcioniranje mozga i bolja memorija
  • ojačan imunološki sustav
  • smanjen rizik od dijabetesa
  • poboljšana crijevna flora

Recepti sa sirovom hranom

Kako bi pripremali recepte sa sirovom hranom bit će vam potrebni ili sokovnik za hladno prešanje hrane, snažni blender za smoothije i dehidrator za sušenje hrane s regulacijom temperature. Kreativnost u spremanju sirove hrane nema granica, no ipak pazite da ne pretjerate i prestanete jesti termički obrađenu hranu u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirova juha od krastavaca

Potrebni sastojci:

  • 400 ml tople vode
  • 70 g indijskih oraščića
  • ½ krastavca
  • ½ avokada
  • ½ crvene paprike
  • 2 male rajčice
  • 1 stabljika celera
  • 1 češanj češnjaka
  • ¼ ljubičastog luka
  • 10 ml konopljinog ulja
  • origano ili začin po želji

Priprema: Očistite avokado tako da uklonite košticu iz njega, a meso stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Krastavac operite ali nemojte ga guliti. Smjesu miješajte dok ne postane potpuno ujednačena i glatka. Dodajte malo maslinovog i konopljinog ulja i ukrasite začinom po želji.

Image
KAKO SE JEDE AVOKADO? /

Recepti i trikovi kako brzo pripremiti ovo ukusno egzotično voće

Image
KAKO SE JEDE AVOKADO? /

Recepti i trikovi kako brzo pripremiti ovo ukusno egzotično voće

Image

Sirove punjene paprike

Potrebni sastojci:

  • 4 veće paprike, očišćene i izdubljene
  • 1 šalica suncokretovih sjemenki
  • 1 šalica mrkve
  • ½ šalice tikvice
  • 1 šalica oraha, namočenih
  • nekoliko suhih rajčica
  • 1 mali crveni luk
  • nekoliko listića svježeg peršina
  • ½ svježe crvene paprike
  • 1-2 žlice limunova soka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 šalica svježeg kukuruza
  • nekoliko cherry rajčica, narezanih na četvrtine
  • 1 šalica stabljika celera

Priprema: Prvo operite paprike, očistite ih i izdubite. Prije početka miješanja sastojaka suncokretove sjemenke i orahe namočite u vodu da odstoje. Nakon toga sve sastojke osim kukuruza, chery rajčica i celera smiješajte zajedno u blenderu. Nakon toga ručno umješajte cherry rajčice, kukuruz i narezani celer. Paprike ako želite možete dehidrirati ili grijati na suncu. Smjesom napunite paprike i poslužite uz začin po želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kupus salata

Potrebni sastojci:

  • ½ glavice kupusa
  • 1 mrkva
  • 1 mali luk
  • 4 žlice kokos čipsa
  • 1 žlica tamarija
  • ½ žličice slatke crvene paprike
  • 1 žlica sezamovih sjemenki
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • malo limunovog soka

Priprema: Povrće kupus, luk i mrkvu narežite na sitne trakice. Možete koristiti i nož za guljenje. Na to dodajte sve ostale sastojke i dobro izmješajte da se kupus slegne i okusi prožmu. Ovo je odlična salata za serviranje uz punjene paprike po gore navedenom receptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sirove lazanje s tikvom, sirom i gljivama

Potrebni sastojci:

  • 1 mala muškatna tikva
  • 2 šalice špinata
  • 1 šalica šampinjona
  • sir od indijskih oraščića
  • sir od indijskih oraščida i konopljinih sjemenki
  • 2 šalice indijskih oraščića
  • ½ šalice oljuštenih konopljinih sjemenki
  • ¼ šalice limunova soka
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice delikatesnog kvasca
  • 1 žličica himalajske soli
  • ½ žličice slatke mljevene paprike
  • ½ -1 šalica vode
  • 1 šalica šampinjona ili shitake gljiva
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica tamarija
  • ¼ žličice kumina u prahu
  • ½ žličice korijandera u prahu
  • ½ žličice slatke mljevene paprike

Priprema: Manju muškatnu tikvu narežite na tanke ploškice. One će vam poslužiti umjesto običnog tijesta za lazanje. Indijske oraščiće namočite da stoje u vodi barem dva sata. Nakon toga ih izmješajte zajedno s konopljinim sjemenkama, limunovim sokom, režnjem češnjaka, kvascem, soli, paprikom i vodom. Neka se u blenderu od ovih sastojaka stvori glatka i kremasta smjesa. Da biste marinirali gljive pomiješajte šampinjone, maslinovo ulje, limunov sok, tamarij, kumin, korijader i slatku mljevenu papriku u tavi i marinirajte oko 30 minuta. Nakon toga ih dehidrirajte po želji oko 1 sat na 40 stupnjeva.

Operite špinat i narežite ga na trakice. Njega također možete marinirati kao i gljive kako bi dobio teksturu termički obrađenog špinata.

Od tikve, smjese 'sira' , špinata i gljiva slažite slojeve i radite lazanje dok ne potrošite sve sastojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sirovi kruh od badema

Potrebni sastojci:

  • 2 šalice brašna od badema
  • 1 šalica proklijale i osušene heljde
  • ½ šalice mljevenih lanenih sjemenki
  • 2 šalice tikvica
  • ½ luka
  • 1 režanj češnjaka
  • malo himalajske soli
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 2 žlice psyllium praha ili ljuskica
  • ¼ šalice vode ili još po potrebi

Priprema: U blenderu prvo razradite mokre sastojke: tikvice, luk, češnjak, agavin sirup i vodu. Suhe sastojke izradite u multipraktiku da se dobro izmiješaju i pretvore u brašno. Nakon toga ih dodajte u mokre sastojke. Dodajte vode ako je potrebno. Smjesa bi nakon miješanja trebala podsjećati na malo tvrđe tijesto za kruh. Umjesite ga rukama i oblikujte štrucu. Po želji ga premažite maslinovim uljem i posipajte sezamovim ili konopljinim sjemenkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavite štrucu da se suši na 42 stupnja 14 sati, pa ju nakon toga režite na kriške i stavljajte u dehidrator. Tako ih dehidrirajte nekoliko sati do željene suhoće.

Ovaj kruh čuvajte u hladnjaku maksimalno 5 dana.

Image

I što još reći osim, dobar tek!

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo