RAD U SMJENAMA OSTAVLJA POSLJEDICE NA PSIHU: / Puno je veća vjerojatnost depresije, posebno su osjetljive žene

'Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na koncu može rezultirati raznim mentalnim poremećajima'

30.9.2019.
12:15
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vjerojatnije je da će ljudi koji rade noćne ili ostale vrste smjena koje im mogu poremetiti san oboljeti od depresije nego pojedinici koji rade od 'devet do pet', objavili su britanski znanstvenici. Oni su detaljno proučili podatke sedam prijašnjih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28 tisuća ljudi.

Među smjenskim su radnicima evidentirali 28 posto veću vjerojatnost da će iskusiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one s konzistentnim tjednim radnim vremenom.

"Znamo da rad u smjenama mijenja naš cirkadijski ritam, odnosno normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmjenama dana i noći", kazala je voditeljica istraživanja, Luciana Torquati, znanstvenica na Sveučilištu u Exeteru.

Na smjenski rad posebno su osjetljive žene

"Taj poremećaj ljude čini ćudljivima i razdražljivima te rezultira socijalnom izolacijom jer im se radno vrijeme ne poklapa s onim obitelji i prijatelja", rekla je Torquati. Konkretno, studija je pokazala da je među radnicima s neredovitim radnim vremenom ili onima koji rade noću vjerojatnost za razvoj depresije veća za 33 posto u odnosu na osobe koje rade 'od devet do pet'.

Na smjenski rad posebno su osjetljive žene, pišu znanstvenici u časopisu American Journal of Public Health. U usporedbi sa ženama kojima je radno vrijeme konzistentno, razvoj mentalnih poteškoća za 78 posto je veći među ženama koje su prisiljene raditi u smjenama.

Smjenski rad, osobito noćni, taj ciklus okreće naglavačke

Rezultati upućuju na to da radnici i poslodavci trebaju biti svjesni potencijalnih posljedica smjenskog rada kada je posrijedi mentalno zdravlje zaposlenika, kaže Torquati. "Naš mozak je programiran tako da spava noću, kada nema dnevnog svjetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju", pojasnila je znanstvenica.

"Smjenski rad, osobito noćni, taj ciklus okreće naglavačke. Procesuiranje informacija i budnost noću, a spavanje danju. Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na koncu može rezultirati raznim mentalnim poremećajima", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali