Snažan program cijepljenja

PRVA REGIJA U SVIJETU: Amerika iskorjenila vrlo zarazne ospice

Američki kontinent proglasio se prvom regijom u svijetu koja je iskorijenila ospice, vrlo zaraznu bolest, objavile su zdravstvene vlasti.

Ospice su velik uzročnik smrti djece u svijetu i oduzele su gotovo 115.000 života u 2014. godini, ili oko 13 smrti svakog sata, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Endemski prijenos ospica iskorijenjen je iz regije”, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan.

POŠAST SE VRATILA: Iako se smatralo da je iskorijenjena, od opasne bolesti svaki tjedan oboli na stotine djece

“Područje Amerika pokazalo je da se snažnim nacionalnim programom cijepljenja…  financiranjem i jakim političkim angažmanom te partnerskom podrškom ospice mogu iskorijeniti”, rekla je Chan.

Zadnji endemski slučaj 2002. godine

Ospice su sada peta cjepivom sprječiva zarazna bolest koja je iskorijenjena iz regije Amerika, nakon malih boginja, polija, vodenih kozica i rubeole, navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Završetak endemske transmisije znači da se virus više ne širi lokalno iako uvezeni slučajevi još mogu izazvati izolirana žarišta.

Regija Amerika zadnji je endemski slučaj te bolesti imala 2002. godine.

EPIDEMIJA U HRVATSKOJ Oboljelo još jedno dijete, pod nadzorom i obitelj

Prije početka masovnog cijepljenja 1980. ospice su izazivale oko 2,6 milijuna smrti na godinu u svijetu. Na američkom kontinentu ta je bolest bila odgovorna za gotovo 102.000 smrti između 1971. i 1979.

Povratak na Net.hr