POŠAST SE VRATILA: / Iako se smatralo da je iskorijenjena, od opasne bolesti svaki tjedan oboli na stotine djece

Image
Foto: Thinkstock, Artfoliophoto

Tisuće djece zaraženo je šarlahom. Bolest koja je na početku 20. stoljeća bila vodeći uzrok smrti novorođenčadi, vratila se u Veliku Britaniju.

29.3.2016.
12:44
Thinkstock, Artfoliophoto
VOYO logo

Slučajevi šarlaha dostigli su najveću brojku oboljele djece u posljednjih 50 godina. Lani je zabilježeno 17.000, a više od 6.100 slučajeva od rujna prošle godine, piše Independent.

Tjedno oboli oko 600 djece i stručnjaci sumnjaju da će tako ostati do sredine travnja. Iako se više ne radi o smrtonosnoj bolesti zbog suvremene medicine i antibiotika te bolje higijene, cjepivo još uvijek ne postoji, a stručnjaci ne znaju što je uzrok povratka ove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUTNICI, PAŽNJA! /

Epidemija ospica u BiH, posebno u Bugojnu, Fojnici i Travniku

Image
PUTNICI, PAŽNJA! /

Epidemija ospica u BiH, posebno u Bugojnu, Fojnici i Travniku

Koji su simptomi?

"U posljednjih šest tjedana sam vidio više oboljelih nego u cijelom svom životu. Ove godine bilježimo veliki porast. Oko osam od 10 pacijenata koji obole mlađi su od 10 godina. To je dob kada može doći do komplikacija ako se bolest ne liječi, tako da je važno da se roditelji obrate liječniku ako primijete simptome", kaže doktor Girish Patel.

Uzročnik šarlaha je bakterija koja može uzrokovati teške i po život opasne bolesti. Liječnici moraju obavijestiti timove zdravstvene zaštite kad god posumnjaju u novi slučaj. Najčešće se javlja u proljeće i zimi, a simptomi su osip, grlobolja, crveni obrazi, otečen jezik i ružičasto crveni osip na prsima i trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarlah je zarazna bolest i najčešće pogađa djecu. Stručnjaci preporučuju da dok ne prestane tretman antibioticima, djeca ne bi smjela ići u vrtiće ili škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo