PRERANA SMRT: / Pretilost je puno opasnija za muškarce nego za žene

Image
Foto: Flickr
14.7.2016.
10:19
Flickr
Play logo

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Znanstvenici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri milijuna ljudi, precizira Lancet.

Image
BOLEST SE BRZO ŠIRI ZBOG PRETILOSTI: /

Na svijetu je četiri puta više dijabetičara nego 1980.

Image
BOLEST SE BRZO ŠIRI ZBOG PRETILOSTI: /

Na svijetu je četiri puta više dijabetičara nego 1980.

Pretilost je uzrok svake sedme prerane smrti

U trenutku kada su započeli studiju znanstvenici su se fokusirali na osobe koje nisu nikad bile pušači niti im je dijagnosticirana neka kronična bolest. Nastojali su isključiti osobe koje su težinu izgubile zbog prekomjernog pušenja ili kao posljedicu kronične bolesti. Ustanovili su da je opasnost od preuranjene smrti veća kod osoba s prekomjernom težinom, a veća povezanost pretilosti i preuranjene smrti zamijećena je kod muške populacije. Ustanovljeno je da su pretili muškarci za 29 posto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači prije sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne tjelesne težine kod kojih taj postotak iznosi 19 posto.

Rizik od preuranjene smrti za umjereno debele žene u Sjevernoj Americi iznosi 14,6 posto u odnosu na 11 posto kod žena normalne tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Europi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju biti svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu pušiti", kazao je Richard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom sveučilištu. "No zabrinjava podatak po kojemu su prekomjerna težina i pretilost u Europi i Sjevernoj Americi općenito gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo