Premoreni ste? Gricnite i živnite!

Studije su pokazale da ljubitelji čokolade imaju vedriji stav prema životu, rjeđe pate od depresije te da se čokoladom uklanja umor.

27.12.2011.
16:16
VOYO logo

Mnogi se samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili 'čokoholičari', iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost. Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije. Teorijski, ovi učinci mogu se pripisati nekolicini bioaktivnih tvari koje su prisutne u čokoladi u malim količinama. Učinci se možda mogu zahvaliti stimulansima kofeinu i teobrominu; tiraminu i feniletilaminu koji imaju učinak sličan amfetaminima i anandamidu, molekuli koja oponaša djelovanje kanabinoida. Sve ove tvari prisutne su i u drugim namirnicama, koje ne uzrokuju osjećaj spokoja, užitka i blage ovisnosti, stoga možda cijela teorija i nije toliko uvjerljiva.

Protiv umora

Novija istraživanja pokazala su da tamna čokolada može biti od koristi kod umora. Britanski znanstvenici (Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust) su skupinu od 50 odraslih kroz 8 tjedana hranili s 45 g posebno formulirane tamne čokolade – s 85 % kakaa. Sudionici istraživanja su bili manje umorni zahvaljujući ovom tretmanu, nego skupina koja je dobivala placebo. Vjerojatno objašnjenje je u djelovanju čokolade na neurotransmitere poput serotonina, odgovornog za regulaciju spavanja i raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom. Ranije studije pokazale su da ljubitelji čokolade imaju vedriji stav prema životu i rjeđe pate od depresije.

Nije tajna da se za kvalitetnije čokolade s visokim udjelom kakaoa treba izdvojiti više novca, međutim, čini se da se investicija zasigurno isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zavaravamo se, radi se o vrlo kaloričnoj namirnici koja prosječno sadrži čak 550 kcal u 100 g. Kalorije potječu najvećim dijelom iz masti, potom iz ugljikohidrata, a sadrži i bjelančevine u manjem udjelu. Energetska vrijednost i udjeli nutrijenata variraju ovisno o vrsti čokolade, pa tako mliječna čokolada sadrži više kalcija, dok tamna čokolada sadrži manje šećera i visok udio kakaoa, a time i brojne fitokemikalije, poglavito polifenole.

dr.sc. Darija Vranešić Bender http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo