Naime, istraživači smatraju da bi ovo voće moglo zamijeniti krumpir u nekim zemljama u razvoju. Također, manioka i malo poznati crni grah mogli bi igrati sve važniju ulogu u poljoprivredi, s obzirom na porast temperatura uslijed klimatskih promjena.
Ljudi će se morati prilagoditi novoj prehrani jer tradicionalni usjevi neće više jednako uspijevati, kažu autori izvješća.
Kukuruz, riža i pšenica će se manje saditi u zemljama u razvoju
Izvješće je inače nastalo na zahtjev Odbora o svjetskoj prehrani Ujedinjenih naroda. Skupina stručnjaka istraživala je projicirane učinke klimatskih promjena na 22 najvažnije svjetske poljoprivredne kulture, te su zaključili da će se tri najveće kulture (u smislu kalorijskih vrijednosti) - kukuruz, riža i pšenica - smanjiti u mnogim zemljama u razvoju.
Zaključili su i da bi krumpir, koji najbolje raste u hladnijim podnebljima, također mogao 'stradati' zbog porasta temperature i sve nestabilnijih vremenskih prilika. Te promjene bi "mogle otvoriti prostor za uzgoj određenih vrsta banana" na višim nadmorskim visinama, čak i na onim mjestima gdje trenutačno raste krumpir, piše BBC.
Dr. Philip Thornton, jedan od autora izvješća, objasnio je da iako i za uzgoj banana postoje ograničenja, one mogu biti dobra zamjena za krumpir na određenim lokacijama. "Postoje mjesta gdje bi zbog porasta temperatura banane mogle biti jedna od opcija za poljoprivrednike", kazao je Thornton.
Umjesto pšenice - manioka
Inače, u izvješću se opisuje da je pšenica najvažnija svjetska kultura u smislu izvora proteina i kalorija. Prema istraživačima CGIAR-a, pšenica će u zemljama u razvoju imati 'tešku budućnost' jer su više cijene za pamuk, kukuruz i soju gurnule tu kulturu na lošiju zemlju, što je čini ranjivijom na učinke klimatskih promjena.
Zamjena za pšenicu, osobito u Južnoj Aziji, mogla bi biti manioka, koje može tolerirati niz klimatskih 'stresova'.
Bruce Campbell, direktor istraživačkog programa CCAFS o klimatskim promjenama, poljoprivredi i prehrani, kaže da su se vrste promjena u prehrani koje nas čekaju već dogodile u prošlosti.
"Dva desetljeća gotovo da nije bilo potrošnje riže u određenim područjima Afrike, sada je ima. Ljudi su promijenili prehrambene navike zbog cijena, što je lakše dobiti to je lakše skuhati. Mislim da takve vrste promjena događaju i da će se događati i u budućnosti", kazao je Campbell.
Soju bi mogao zamijeniti crni grah
Autori izvješća su se pozabavili pitanjem što će u budućnosti biti glavni izvor proteina. Sada je to soja, no ona je jako osjetljiva na promjene temperature. Tu na 'scenu' stupa crni grah, koji je u subsaharskoj Africi poznat kao 'meso siromašnih', tolerantan je na sušu i preferira toplije vrijeme, zbog čega bi mogao biti razumna alternativi soji. Lišće crnog graha se također može koristiti kao hrana za stoku.
U nekim zemljama, uključujući i Nigeriju i Niger, poljoprivrednici su se već prebacili s uzgoja pamuka na uzgoj crnog graha.
Što se mesa tiče, istraživači smatraju da će doći do promjene ka držanju manjih životinja zbog jeftinije proizvodnje. "U južnoj Africi je zbog suša došlo do pomaka od držanja goveda na držanje koza. Kad farmeri vide kakve probleme imaju, spremni su na promjenu", kazao je Campbell.