IZNENAĐUJUĆI RAZLOG PARANOJE: / Umislila da je muž vara s drugima, liječnici otkrili zašto

Image
Foto: Thikstock, Astova
27.4.2016.
10:19
Thikstock, Astova
Play logo

Live Science piše o slučaju 43-godišnje žene iz Turske koja je iznenada postala sumnjičava i počela optuživati muža da je vara. Žena je navodno počela pregledati muževljev telefon i privatne stvari kako bi pronašla dokaz o tome da je vara.

Liječnici koji su je liječili su izvještaj o njenom slučaju objavili u magazinu BMJ Case Reports.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žena se liječnicima javila u siječnju 2015. godine, tražeći pomoć za svoju paranoju u vezi muževog ponašanja", kaže dr. C. Onur Noyan, psihijatar u istanbulskoj bolnici za neuropsihijatriju, koji je vodio njezin slučaj.

Image
BAŠ KAO I MIŠIĆE: /

Mozak morate trenirati, a evo i kako

Image
BAŠ KAO I MIŠIĆE: /

Mozak morate trenirati, a evo i kako

Izuzetno anksiozna, nervozna i razdražljiva

Žena je prijavila da je imala problema s nesanicom, bila je izuzetno anksiozna, nervozna i razdražljiva. Nedavno je proživjela stresni događaj kad se njena kćer premještala u drugu školu.

Žena nikad ranije u prošlosti nije iskusila nikakve psihijatrijske ili neurološke poteškoće, kao ni itko iz njene obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici koji su proveli detaljnu psihijatrijsku procjenu njenog stanja, zaključili su da je žena iskusila kratki psihotični napad, koji predstavlja gubitak dodira sa stvarnošću, poput deluzija i halucinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da nikad ranije nije proživjela ništa slično, liječnici su proveli dodatne testove, uključujući skeniranje mozga kako bi provjerili nalazi li se tamo neki od uzroka njenog neobičnog ponašanja.

Magnetna rezonanca otkrila strahotu

Magnetna rezonanca mozga otkrila je veliku cistu, poznatu kao porencefalična cista u desnom frontalnom dijelu mozga. Ovakve se ciste formiraju u strukturalnom tkivu mozga i pune su cerebrospinalne tekućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porencefalične ciste su iznimno rijetke i tipično ih pronalazimo kod djece, do njihovog prvog rođendana. Njih najčešće uzrokuje moždani udar ili neko oštećenje mozga prije ili nakon rođenja i može uzrokovati simptome kao što su napadi, slabost mišića i poteškoće s učenjem. Ciste se mogu javiti u bilo kojem dijelu mozga", rekao je dr. Onur Noyan za Live Science.

Ovisno od toga u kojem dijelu mozga nastaju, osoba može iskusiti različite simptome. U slučaju ove žene, cista se nalazila u frontalnom dijelu, koji je odgovoran za racionalno mišljenje i donošenje odluka, što je doprinijelo njenoj psihozi i nemogućnosti da razlikuje umišljaj od stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lijekovima do kraja života

I iako se dr. Noyan i ranije susretao s ovakvim cistama, ovo je prvi slučaj da je zabilježio jednu ovakve veličine i to kod odrasle osobe njenih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žalost, ne postoji siguran kirurški način za uklanjanje njene ciste, tako da će liječnici ovu ženu liječiti antipsihoticima, koje će najvjerojatnije morati uzimati do kraja života.

"Pacijenticu sam vidio nedavno i rekla mi je da joj ide jako dobro. Trenutno nema simptoma psihoze i vjerojatno u budućnosti neće imati nikakve psihotične napade", rekao je dr. Noyan za Live Science.

Play logo
Image
NIJE SMIJEŠNO! /

Stalno zbijate šale? Možda imate ozbiljni mentalni poremećaj

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo