ŠTO UZROKUJE GIHT? /

Saznajte što je uzrok ove bolesti i kako ju što lakše izbjeći

Image
Foto: FIXCUR

Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok. Najčešće se javlja kod starijih muškaraca ili kod žena u menopauzi.

5.8.2017.
14:00
FIXCUR
VOYO logo

Giht uzrokuje hiperuricemija, disfukcija razgradnje mokraćne kiseline. Simptomi gihta vrlo su neugodni i bolni. Najčešće se pojavljuju naglo ali su dugotrajni. Kod nekih bolesnika simptomi gihta mogu biti podmukla kronična bol i ukočenost zglobova ruku i nogu.

Koji je pravi giht uzrok

Giht nastaje radi stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela, ona se razgrađuje u krvi i eliminira urinom. U slučaju povećavanja mokraćne kiseline ili nedovoljnog eliminiranja ista, njena koncentracija u krvi se povećava. To stanje zove se hiperuricemija. Hiperuricemija nije bolest, ali ako se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat, razvija se giht.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oko 90 posto svih slučajeva, giht prevladava kod muškaraca starijih od 40 godina i kod žena u menopauzi. Bolovi i ostali simptomi se uglavnom javljaju preko noći.

Što uzrokuje giht nije poznato, ali ovo bi ga moglo potaknuti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • genetski defekt u metabolizmu
  • oštećenje bubrega koje sprječava normalno uklanjanje mokraćne kiseline
  • tiacid diuretičkim lijekovima koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka i srčanog udara
  • bolesti krvnih stanica i krvotvornih organa
  • određene vrste raka
  • psorijaza
  • gojaznost
  • alkoholizam
  • prehrana bogata purinima

Epizode, to jest, isticanje simptoma može se dogoditi u slučaju nerijetkog giht uzroka - konzumiranja previše alkohola ili od masne hrane. Bolovi u zglobovima radi gihta mogu biti i reakcija na operaciju ili tešku bolest, ozljedu zgloba ili kemoterapiju.

Image

Zaustavite bol u koljenu

Image

Zaustavite bol u koljenu

Prevencija gihta

Prva stvar koju trebate napraviti ako imate genetske predispozicije za dobivanje gita je smanjivanje tjelesne težine. Pokušajte postići lagano i kontrolirano mršavljenje, nikako brzo jer to može samo povećati količinu mokraćne kiseline i time pogoršavati simptome gihta.

Kako bi spriječili nastanak gihta, izbjegavajte hranu bogatu purinima. Što je veći sadržaj purina, to je veća količina mokraćne kiseline u tijelu. Izbjegavajte i teške, bogate obroke s visokim masnoćama i proteinskim sadržajem.

Također pripazite da izbjegavate:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • sadržaj bogat purinima
  • haringu, mesne prerađevine, dagnje, sardine, kvasac pivski i pekarski
  • alkohol koji ometa izlučivanje mokraćne kiseline
  • inćune, slaninu, pileću juhu, govedinu, ovčetinu, lososa, kobasice, pastrvu, puretinu, teletinu, srnetinu, jastog, rakove

Budite oprezni s unosom šparoga, cvjetače, graha, leća, gljiva, graška ali i piletine, svinjetine, zečetine, fileka i tune.

Prihvatljiva zdrava hrana koju možete jesti bez straha od nastanka gihta je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • čaj, kava, kakao, čokolada
  • karbonizirana bezalkoholna pića i voćni sokovi
  • šećer, slatkiši
  • umjereno s maslacem i masnoćama svih vrsta
  • integralni kruh
  • integralne žitarice
  • sir, jaja i mlijeko

Najviše je bitno da pijete puno tekućine - do 3 litre na dan kako biste pomogli ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege. Ako imate bubrežne bolesti, obratite se liječniku u vezi unosa tekućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo