Prašak za pecivo - uzme li se u vrlo malim količinama - može pospješiti izdržljivost pri vježbanju. Barem tako tvrde tajvanski znanstvenici koji su proučavali utjecaj natrij-bikarbonata tj. sode bikarbone ( glavnog sastojka praška za pecivo) na maloj grupi tenisača.
"Ustanovili smo da natrij-bikarbonat može spriječiti pojavu umora, a time i opadanje vještine pri igranju tenisa," napisao je dr. Chen-Kang Chang, voditelj tajvanskog istraživačkog tima.
arti-200910120491006Studija ipak ostavlja niz neodgovorenih pitanja. Koliku su dozu koristili? Da li je bilo nuspojava? Je li ista metoda dobra i u drugim sportovima? Stoga ne naglite s primjenom ove metode.
Zasad se držite dobre stare metode hlađenja dlanova koja također pomaže u smanjivanju osjećaja umora prilikom vježbanju. Imajte na umu da se u prašak za pecivo često nalazi i aluminij pa ne pretjerujete.
Što još odgađa pojavu umora pri vježbanju? Probajte s glazbom, određenom hranom i ispravnim stavom.
Prethodni članci:
arti-201004200076006 arti-201004080023006 arti-201001120048006 arti-200910120491006