Rezultati studije objavljeni su u novom broju stručnog časopisa Archives of Internal Medicine, a skupinu stručnjaka Instituta za rak (National Cancer Institute) u Rockvillu predvodi dr. Rahimi Sinha. Istraživanje je trajalo 10 godina na području šest saveznih država, što daje veliki vremenski i teritorijalni prostor u kojem se može vidjeti što se sve događalo s ispitanicima. Koliki su bili troškovi studije nije potrebno nagađati jer su za naše pojmove oni apsolutno preveliki. Središte interesa znanstvenika bila je pojavnost kardiovaskularne bolesti i raka u odnosu na konzumiranje crvenog mesa.
arti-200903240028006Dakle, ljubitelji crvenog mesa ovaj puta nikako nisu dobro prošli, a konačni rezultati samo potvrđuju ranija stajališta. Konzumira li se pretežno crveno meso, rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i raka naglo raste, a time raste i mortalitet. Istraživanja ne idu u prilog vegetarijancima, jer se izričito kaže da problemi nastaju kada se crveno meso konzumira svakodnevno ili kada se u prehrani ne koriste druge vrste mesa (perad, riba, divljač). Ukratko, volite li crveno meso, a ne volite piletinu, puretinu i ribu, velike su šanse da ćete umrijeti prerano. Na udaru su ljubitelji hamburgera, suhog mesa, kobasica te osobito hrenovki, zatim, pod znakom pitanja je britanska ljubav prema prženom hamburgeru te razna jela na bazi mljevenog mesa i mesnog umaka. U rizične skupine spadaju zanimanja koja su povezana s konzumiranjem fast fooda (policajci, studenti, taksisti, vozači u gradskom prijevozu, učenici koji su prisiljeni jesti 's kioska' itd.). Unatoč svim mogućim mjerama i marketinškim trikovima do sada, industrija fast fooda bit će najviše pogođena.
http://www.dijeta.co/recite-zbogom-crvenom-mesu/
Vezani članci:
arti-201005190033006 arti-201008120010006 arti-200906230173006