Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Plod koji je zdraviji ako ga skuhate

Rajčice se uspješno bore protiv kobnih bolesti kao što su rak, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, posebno ako su kuhane jer se tako povećava djelovanje likopena.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Američki znanstvenici ustanovili su da je sočno povrće/voće najveći izvor antioksidanta likopena, a za razliku od drugih plodova, njegovo je djelovanje bolje u kuhanim i prerađenim rajčicama.

arti-200912220259006Znanstvenici s National Centre for Food and Safety u Illinoisu dokazali su da likopen sprečava pojavu upalnih procesa i krvnih ugrušaka.

Snažna veza između prevencije raka prostate, srčanih bolesti i osteoporoze pokazala se i u nizu prijašnjih studija.

Dr. Britt Burton-Freeman i dr. Kristin Reimers, koji su proveli istraživanje, smatraju da bi zbog obilja dokaza o korisnosti rajčice liječnici trebaju poticati konzumaciju. Ipak, rajčica se ne bi smjela konzumirati iz konzervi nego iz staklene ambalaže iz koje u sadržaj ne curi umjetni estrogen (koji se inače nalazi u konzervi).

Studija je objavljena u American Journal of Lifestyle Medicine.

Vezani članci:

arti-200912090180006 arti-201011190741006

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike