Pitali smo poznate hrvatske stomatologe što je najvažnije pri odabiru četkice za zube

Image
12.7.2017.
13:25
Play logo

Pranje zuba čini se tako jednostavno i uobičajeno. Činimo to svaki dan po nekoliko puta i zvuči gotovo čudno kad se kaže kako su Hrvati nacija koja najmanje i najlošije pere zube te najrjeđe u Europi mijenjamo četkicu! Istraživanja su, naime, pokazala kako umjesto najmanje četiri puta godišnje, četkicu zamijenimo tek jednom! Evo što savjetuju stomatolozi kada je higijena zuba u pitanju.

Četkice birati individulano

“Odabir tipa četkice može zavisiti o tome imate li parodontozu, zubnu protezu ili ste u ortodontskoj terapiji. Tako bi, na primjer, osobe koje nose fiksni aparatić trebale više pozornosti posvetiti oralnoj higijeni i odabiru četkice. Specijalne četkice koje imaju oznaku ORTHO, lako je pronaći u gotovo svakoj prodavaonici. Ovom vrstom četkica održava se kvalitetna higijena usne šupljine s obzirom na to da se na ortodontskim aparatima zadržava hrana više nego inače“, objasnio je dr. dent. med. Jere Šupe iz Arena Poliklinike. Uz ovu četkicu preporučuju korištenje interdentalnih četkica, oralnog tuša, vodice za ispiranje usne šupljine i zubni konac. Osobe s protetskim radovima (zubne krunice, zubni mostovi, ugrađeni zubni implantati) trebale bi koristiti mekane ili srednje tvrde četkice u kombinaciji s interdentalnim četkicama i oralnim tušem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ostali koji imaju zdrave i liječene zube mogu koristiti meke ili srednje tvrde četkice zajedno s interdentalnim četkicama ili zubnim koncem. Kad je u pitanju koju četkicu odabrati, uvijek birajte četkice s gustim i mekanim vlaknima jer bolje mehanički čiste zube, a manje oštećuju zubno meso tj. gingivu. To je uvijek i moj osobni odabir, naglasio je dr. Šupe.

Važna je redovita briga

U Poliklinici Tim Dent Miličić pak naglašavaju da je važno zube prati dva puta dnevno mekanom četkicom i pastom i uz to čistiti koncem. Jednom ujutro, jednom navečer. “Četkica bi uvijek trebala biti mekana. Postoje razlike između ultramekanih i mekanih, ali to će ovisiti o stanju zubnog mesa kod svake osobe. Ako osoba ima paradontalnih problema trebala bi koristiti ultra mekane četkice. Ostalo, kao što je boja, oblik ili materijal, je sve individualno“ naglasili su iz Tim Dent Miličića te napomenuli kako su za pravilnu njegu nužne redovite kontrole i čišćenje kamenca svakih šest mjeseci. Kontrola kod stomatologa trebala bi se obaviti svakih šest mjeseci.

shimmer fallback
shimmer fallback

– Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi kako su zdravi i lijepi zubi preduvjet za opće zadovoljstvo čovjeka, a dobra oralna higijena utječe na cjelokupno zdravlje. Bitno je znati da u našim ustima žive milijuni bakterija, od kojih su neke dobre, a neke loše. S obzirom na tu činjenicu posebnu pažnju moramo posvetiti oralnoj higijeni kako bi se one bakterije koje su loše eliminirale. Pravilna higijena podrazumijeva svakodnevno četkanje zubi koristeći pastu s fluorom te upotrebu zubnog konca, dok se za potpunu higijenu preporučuje i upotreba interdentalne četkice te vodice za ispiranje usta. Čišćenje uz pastu s fluorom, vratit će izgubljene minerale u caklinu zuba što će pomoći sprječavanju nastanka karijesa, najraširenije bolesti zuba -pojasnila je dr. med. dent Maja Jagodić-Štimac iz Štimac centra dentalnemedicine. Briga o oralnom zdravlju ne staje samo na higijeni, već je potrebno, napomenula je, redovito posjećivati stomatologa koji će na vrijeme otkriti nastanak karijesa ili drugih dentalnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog velikog izbora četkica za zube na tržištu, često me moji pacijenti znaju pitati koja četkica je najbolja. Iako sve na kraju ovisi o vlastitim preferencijama, dva su kriterija na koja se treba obratiti pažnja. To su vlakna četkice i veličina glave. Moja preporuka je da se bira četkica manje glave zbog lakšeg pristupa svim područjima zubnih lukova. Vlakna bi trebala biti tanka, mekana i gusto postavljena kako bi se lakše čistio prostor između zuba i desni te temeljitije uklonile naslage na zubima. Mekana vlakna jamče čišću površinu zuba, a desni će ostati neoštećene te će izostati i mikrotraume zubnog mesa česte kod tvrdih četkica i snažnog pritiska”, rekla je dr. Jagodić-Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četkati zube najmanje dvije minute

Da bi zubi bili temeljito očišćeni, postupak zahtijeva najmanje dvije minute. Zvuči kratko, ali većina ljudi ni približno toliko vremena ne posveti tom postupku. Pravilno pranje podrazumijeva polagano i blago kruženje četkicom po zubima, precizno i temeljito pranje područja oko plombi, zubne krune te nježno trljanje desni. Prvo treba očistiti vanjsku površinu gornjih zuba te vanjsku površinu donjih, zatim unutrašnju stranu gornjih, a potom unutrašnju površinu donjih zuba. Precizno treba iščetkati plombe i dijelove na kojima su rađene rekonstrukcije.

Da bi dah bio svježiji, ne treba zaboraviti iščetkati i jezik. Usmjerite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva prema liniji desni i kružnim pokretima četkajte u suprotnom smjeru. Četkanjem jezika uklonit ćete bakterije i održati svježinu daha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Prednosti električne četkice

Nećete pogriješiti investirate li u kvalitetnu električnu četkicu koja ima mnoge prednosti. Philips Sonicare sonične električne četkice na prvom su mjestu po preporukama stomatologa širom svijeta. Takva četkica osigurava do 62.000 pokreta četkicom u minuti i savršeno je rješenje za savršenu oralnu higijenu. Ima četiri glave: za dubinsko čišćenje, zdravije desni, uklanjanje mrlja na zubima i zadnju za čišćenje jezika. Preko aplikacije se može spojiti na vaš pametni telefon i pokazati vam koja ste mjesta u ustima preskočili. Uklanja do sedam puta više naslaga za dubinsko čišćenje, osigurava sedam puta zdravije desni u dva tjedna, uklanja do 100 posto više mrlja u tri dana.

Sonicare DiamondClean Smart četkica ima pet načina rada: Clean služi za svakodnevno čišćenje, White+ uklanja mrlje, Deep Clean+ pruža osvježavajuće dubinsko čišćenje, Gum Health pruža njegu desni, a Tongue Care služi čišćenju jezika, odnosno čisti ostatke s jezika i uklanja bakterije koje uzrokuju zadah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosimo u suradnji s Philipsom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo