Pomozite u prilagodbi / Pet načina kako olakšati djetetu polazak u jaslice

Image
Foto: Pixabay

Jaslice mogu predstavljati novo i zastrašujuće razdoblje u glavi djeteta. Evo kako eliminirati brigu i suze

29.6.2018.
12:00
Pixabay
VOYO logo

Svaka promjena veliki je korak za mališane, a jaslice su ključna stepenica- trenutak kada se dijete razdvaja od mame i tate i prvi se put prepušta "nepoznatim" tetama. 

Sasvim su normalne reakcije plač i skrivanje, ali ne brinite jer se većina djece vrlo brzo prilagodi. Djeca smatraju razdvajanje od vas prijetnju njihovoj sigurnosti, a u nepoznatom se društvo ne osjećaju zaštićeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar je zapravo u upoznavanju s novom okolinom. Upravo zato postoje načini kako djetetu olakšati prilagodbu i polazak u jaslice. 

1. Upoznajte dijete s tetom i vrtićem

Dijete muči nepoznanstvo s novim osobama više nego činjenica da vi niste cijelo vrijeme pored njega. Pokažite djetetu da može vjerovati tetama u vrtiću, a prije prvog dana dopustite da se upozna s igračkama, okolinom i ljudima u vrtiću. Na taj način će polazak u jaslice prvi dan biti puno manja 'trauma'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Postoji vrijeme prilagodbe

Nemojte se obeshrabriti, ako dijete plače prvih tjedan dana u jaslicama. Postoji određeno vrijeme prilagobe djeteta, a za svakoga je individualno. Možete zajedno obići jaslice prvih nekoliko puta i igrati se s drugom djecom. Kada vidite da se dijete polako opušta sjednite dalje od njega, ali nemojte otići niti se potajno iskrasti. 

3. Budite iskreni s 'tetama'

Osoblje u jaslicama tu je da vašem djetetu bude dobro. Neugodna i sram zbog plakanja je upravo zato nepotreban. Razgovarajte iskreno s tetom i recite da je dijete zabrinuto. Na taj će način tete moći obratiti posebnu pažnju i pomoći integrirati dijete što brže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Pixabay)

4.  Neka dijete nosi 'siguran predmet'

U većini slućajeva djeci je lakše u jaslicama, ako imaju uza sebe poznati predmet poput igračke ili plišanca s kojim spava. To im do neke mjere osigurava poznatu okolinu i osjećaju se manje sami, ali nemojte se čuditi ako predmete odbace. To je obrambeni mehanizam kojim vas žele 'prisiliti' da vi idete s njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Rastanak je važan

Vjerovali ili ne, polazak u jaslice može biti uspješniji, ako dobro 'odigrate' rastanak. Neki roditelji tvrde da je najučinkovitije dijete jednostavno zagrliti i reći mu da se zabavi, a drugi kažu da je ključno da dijete ne vidi da se i vi brinete.

Sjetite se da je polazak u jaslice velika promjena i za roditelje pa nemojte biti prestrogi ni prema sebi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo