Donna Bradbury, 37-godišnja učiteljica i majka troje djece, nikad nije propustila PAPA test, a nalazi su joj uvijek bili normalni, piše The Sun.

Kada je počela izmokravati ugruške, ginekolog joj je rekao da se radi o infekciji i pripisao joj je antibiotike. Nije ni sanjala da se radi o raku, a mjesec dana kasnije nakon seksa je osjetila jaku bol i počela krvariti. Ginekolog joj je rekao da pričeka do idućeg PAPA testa, no zabrinuta majka htjela je odgovore pa se podvrgnula kolposkopiji.

Tada je saznala da ima tumor od šest centimetara u vratu maternice te da je tamo vjerojatno već godinu dana. Biopsija je pokazala da se radi o rijetkom obliku raka koji se često ne vidi na pretragama.

"Nikad nisam propustila PAPA test i uvijek su nalazi bili u redu. Sada znam da se tako testira samo na HPV, što znači da dva do tri posto žena koje dobiju normalne nalaze misle da nemaju rak, poput mene. Ništa mi nisu našli na ultrazvuku i brisevima, a u meni je rastao tumor veličine šest centimetara i nitko ga nije primijetio", rekla je Donna.

Učiteljica je prvi put osjetila simptome u lipnju 2020., no pripisala ih je bakterijskoj vaginozi. Kada se krvarenje i bol nisu smirili, ginekolog ju je poslao na ultrazvuk, no nalazi nisu pokazali ništa sporno.

Isprva je poricala dijagnozu

Kada je dva puta jako prokrvarila nakon seksa sa suprugom Martinom, ginekolog ju je poslao na kolposkopiju. Na njeno iznenađenje, liječnici su pronašli tumor veličine jajeta.

"Ozračje u sobi bilo je čudno i znala sam da nešto nije u redu, ali pričala sam o poslu i djeci. Nakon toga pitala sam doktoricu trebam li se brinuti zbog nečega, a ona mi je odgovorila: 'Da, imate rak grlića maternice'. Zacrnilo mi se pred očima, počela sam plakati i pitala ju koliko ću još poživjeti", otkrila je Donna.

Isprva je poricala da je bolesna, a par je kasnije rekao za dijagnozu starijim sinovima.

"Pokušala sam ne pokazati strah pred djecom. Oni su mi sve i izvukli su me. Bila sam zbunjena i nadala sam se da se radi o ranom stadiju raka budući da su mi PAPA testovi uvijek bili čisti i bez znakova HPV-a. Nazvali smo liječnicu ponovno kako bismo se uvjerili da je dijagnoza točna, što nam je ona potvrdila", izjavila je.

Dobre vijesti

Istoga tjedna Donna je saznala da se karcinom nije proširio. Pretrage su pokazale da će joj trebati kemoterapija, radioterapija i brahiterapija.

"Nisam znala što je kemoterapija, a kada je stigla u prozirnoj vrećici počela sam plakati. Rijetko uzimam lijekove, čak i paracetamol pa je ovo bilo novo iskustvo za mene, pumpanje lijekovima i kemikalijama. Istoga dana počela sam sa zračenjem. Na kraju prvog tjedna imala sam osjećaj kao da neću izdržati. Raspoloženje mi je bilo užasno, a emocije raštrkane", priznala je.

Naposljetku je dobila radijacijski cistitis i četiri tjedna se jedva pomicala. Hodanje joj je bilo neizdrživo, a plakala je od boli dok je ležala i sjedila.

"Utuvila sam si u glavu da moram ići dan po dan i ne planirati unaprijed jer sam počela vjerovati kako će bol zauvijek trajati", istaknula je Donna.

Podizanje svijesti o raku grlića maternice

Na kraju kemoterapije počela je s brahiterapijom, unutarnjim zračenjem, što joj je bio najlakši dio liječenja.

Početkom ožujka na društvenim mrežama je otkrila da više nema rak, a sada diže svijest o raku grlića maternice koji nije povezan s HPV-om.

"Da nisam inzistirala na odlasku kod liječnika i da sam samo čekala, stvari bi bile puno drugačije. Normalan nalaz PAPA testa ne znači da nemate rak grlića maternice. Apeliram na žene da ne čekaju ako primijete simptome i da odmah odu na pregled", zaključila je.