Možda niste znali / Ovo se može dogoditi vašem tijelu zbog konzumiranja ribljeg ulja

Image
Foto: Thinkstock

Riblje ulje poznati je suplement u prehrani koji navodno nosi brojne blagodati za zdravlje i izgled. No, pretjerani unos nije potpuno bezopasan

28.3.2019.
11:19
Thinkstock
VOYO logo

Riblje ulje popularan je suplement u prehrani zahvaljujući učinku koji ima na naše zdravlje. Bogato je omega-3 masnim kiselinama koje štite srce, ublažavaju upale pa čak i smanjuju simptome reumatoidnog artritisa. 

Međutim, ne radi se o čarobnom suplementu jer sa sobom donosi i određene nuspojave. Ovo se može dogoditi vašem tijelu kad uzimate prevelike količine ribljeg ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki krvni tlak

Neka istraživanja pokazala su da pretjerani unos omega-3 masnih kiselina može rezultirati problemima s krvnim tlakom. Naime, krvni tlak počinje rasti, a posebice kod dijabetičara.

Jedna mala studija otkrila je da 8 grama masnih kiselina dnevno dovodi do povećanja krvnog tlaka za čak 22 posto kod dijabetičara. Omega-3 masne kiseline stimuliraju proizvodnju glukoze koja pridonosi kronično visokom krvnom tlaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Krvarenje

Krvarenje desni te krvarenje iz nosa dvije su nuspojave pretjerane konzumacije ribljeg ulja. Studija koja je analizirala podatke 56 osoba te otkrila da suplementi s 640 miligrama ulja po danu vode do stvaranja krvnih ugrušaka tijekom 4 tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je mala studija otkrila da riblje ulje može povećati rizik od krvarenja iz nosa. Čak je 72 posto adolescenata, koji su uzimali 1 do 5 grama ulja, iskusilo ovu nuspojavu.

Proljev

Image
Pomažu li suplementi /

Trebaju li nam dodaci prehrani, ako je naša prehrana neuravnotežena?

Image
Pomažu li suplementi /

Trebaju li nam dodaci prehrani, ako je naša prehrana neuravnotežena?

Problemi s proljevom najtipičnija su nuspojava uzimanja ribljeg ulja, a do toga osobito dolazi zbog visokih doza. Studija je pokazala da su tegobe u probavnom sustavu najčešći neželjeni efekt ulja. Ovo ne vrijedi samo za riblje ulje, već za druge suplemente s omega-3 masnih kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljev i crijevne tegobe možete spriječiti uzimanjem suplementa s hranom te smanjivanjem doze.

Toksičnost vitamina A

Neke vrste suplemenata omega-3 masnih kiselina imaju visoki udio vitamina A koji može biti toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Primjerica, jedna žličica ribljeg ulja može zadovoljiti čak 270 posto naše dneve potrebe za vitaminom A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi intoksikacije vitaminom A su vrtoglavica, mučnina, iritacije kože i bolovi u zglobovima.

Što znači previše?

Iako preporuke variraju, većina zdravstvenih organizacija tvrdi da je optimalni unos od 200 to 500 miligrama dnevno. No, za osobe s određenim medicinskim stanjima preporučaju se i veće doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što se odlučite za riblje ulje, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Međutim, neka vam cilj bude dobiti što više omega-3 masnih kiselina iz prirodne hrane.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo