OVO JE VAŽNIJE OD OSAM SATI SNA: / Koju naviku u spavanju većina ne primjenjuje, a može znatno poboljšati život?

Image

Stručnjaci otkrivaju kako je redovit ritam odlaženja na spavanje važniji čak i od količine sna. Tjelesni sat ispitanika koji liježu svake noći u drugo vrijeme, znatno je pomaknut.

13.6.2017.
10:35
Play logo

Ljudi koji idu spavati svake večeri u isto vrijeme daleko su zdraviji i uspješniji od onih koji u tom pogledu vole biti spontani, pokazuje najnovije istraživanje. Dosad su se znanstvenici bavili isključivo količinom potrebnoga sna, ali ispostavlja se kako je i rutina jednako važna.

Stručni tim proučavao je navike spavanja kod 61 studenta Harvarda i zaključio da su oni s neurednim rasporedom spavanja manje produktivni od studenata koji idu spavati uvijek u isto vrijeme. Također, prva je skupina bila sklonija dnevnom drijemanju zbog izostanka sna tijekom noći, a zbog toga su lučili znatno manje melatonina, hormona koji potiče osjećaj pospanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo šteti zdravlju: Šest loših stvari koje se događaju ako previše spavamo

Provodite što više vremena vani

Zanimljivo je to da nije bilo razlike u uspjehu na osnovi količine sna. Dakle, važnije je upasti u rutinu spavanja nego spavati koji sat više, piše Daily Mail.

"Otkrili smo da je tjelesni sat bio pomaknut u prosjeku tri sata kasnije kod ispitanika s neurednim rasporedom spavanja", rekao je dr. Charles A. Czeisler, ravnatelj instituta Sleep Health. "Ako predavanja počinju u devet sati ujutro, njihovi tjelesni satovi to vrijeme prepoznaju kao šest sati ujutro, stoga nije čudo što nisu u stanju izvršavati svoje obveze u punoj snazi", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li i sami problem s neurednim ritmom spavanja, savjet je stručnjaka - provodite više vremena vani na dnevnom svjetlu, a što manje budite za računalom ili ispred televizora jer umjetno svjetlo zavarava tijelo, koje se potom ne ponaša u skladu sa stvarnim vremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo