ZDRAVE OPCIJE /

Tajna vitalnosti: Ove vrste kruha jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Image
Foto: Freepik

Najdugovječniji ljudi svijeta konzumiraju specifične vrste kruha. Zdrave žitarice su ključne za njihovu prehranu, a evo i kako ga možete sami pripremiti

12.9.2024.
19:04
Freepik
VOYO logo

Područja poznata po dugovječnosti stanovnika nazivaju se plavim zonama. Na svijetu postoji pet takvih regija, uključujući talijanski otok Sardinija, japanski otok Okinawa, grčki otok Ikarija, poluotok Nicoya u Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji.

Osim što u tim mjestima živi visok postotak stogodišnjaka, velik broj ljudi nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, pretilost, rak ili dijabetes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

Plave zone poznate po dugovječnosti

Istraživač Dan Buettner otkrio je da dugovječnost u plavim zonama ovisi o kvaliteti života, koji uključuje pozitivan pogled na svijet, nisku razinu stresa, redovitu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu.

U tim zajednicama prehrana se temelji uglavnom na biljnim namirnicama koje se lokalno uzgajaju (oko 80 posto), uz dodatak ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Ljudi iz plavih zona većinu svoje hrane, oko 65 posto, dobivaju iz ugljikohidrata, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. Meso se konzumira u malim količinama – oko 50 grama pet puta mjesečno, a riba oko 100 grama tri puta tjedno. Jaja i mliječni proizvodi jedu se u vrlo ograničenim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEĆE UPITI ULJE /

Profesionalni kuhari nikad ne koriste brašno kad prže ribu, već ovaj sastojak

Image
NEĆE UPITI ULJE /

Profesionalni kuhari nikad ne koriste brašno kad prže ribu, već ovaj sastojak

Količina dodanih šećera također je strogo kontrolirana, s maksimalno sedam čajnih žličica dnevno. Od pića, najčešće se pije voda i čaj, uz umjerene količine kave i vina. U plavim zonama kruh nije zabranjen, naprotiv, on je važan dio njihove zdrave prehrane.

Image
Foto: Freepik

Četiri najpopularnije vrste kruha u plavim zonama

Za razliku od zapadnih zemalja, gdje je najpopularniji kruh od bijelog, rafiniranog brašna, ovdje se jede kruh koji ljudi sami peku od cjelovitih namirnica, bez aditiva.

Kruh od kiselog tijesta

Ovaj kruh je popularan na Sardiniji i Ikariji, a pravi se od vode, cjelovitog brašna i domaćeg kvasca starter. Fermentacija tijekom pripreme daje kruhu probiotike koji poboljšavaju probavu i jačaju imunosni sustav.

Kruh od cjelovitih žitarica

Stanovnici Ikarije i Sardinije sami melju žitarice poput pšenice, raži i ječma, a njihov kruh bogat je vlaknima, vitaminima B i mineralima poput magnezija, kalija i željeza, što doprinosi zdravlju cijelog organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

Pogače od cjelovitih žitarica

Na Ikariji su popularne i pogače koje se odlično slažu s biljnim proteinima poput humusa ili kuhanog graha i leće. Ova vrsta kruha također je bogata hranjivim tvarima.

Kukuruzni kruh

Kukuruzno brašno, koje se koristi već tisućama godina, popularno je u Loma Lindi. Ovaj kruh često se kombinira s brašnom od spelte i lanenim sjemenkama, što je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, piše Diversity Plus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nema straha za budućnost poljoprivrede! Studenti upisuju zanimanje budućnosti

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo