moćne sjemenke / Ova supernamirnica pomaže vam smršavjeti, sniziti razinu šećera u krvi i ubrzati probavu

Image
Foto: Thinkstock

Chia sjemnke izgledaju malo, ali vrlo su moćne i važne za naše zdravlje. Pune su antioksidansa, željeza, fosfora, mangana i kalcija

4.11.2019.
14:00
Thinkstock
VOYO logo

Neka da se puno pričalo o proteinima (posebno kada je riječ o gubitku kilograma), ali stručnjaci za prehranu i zdravlje sada ističu važnost masti i vlakana. Bez obzira na to pokušavate li smršavjeti, imate neke kronične bolesti ili općenito samo vodite računa o svom zdravlju, masnoće i vlakna su ključne hranjive tvari koja nam svima trebaju jer na taj način naše tijelo radi optimalno. Dobra vijest je da zdravlje možete poboljšati dodavanjem jedne namirnice u svakodnevnu prehranu - chia sjemenke.

Chia sjemenke (Salvia hispanie) su biljka iz porodice mente. Izgledaju malo, ali vrlo su moćne i važne za naše zdravlje. Pune su antioksidansa, željeza, fosfora, mangana i kalcija. Također su prepune omega-3 masnih kiselina i netopljivih vlakana koje koriste zdravlju na više načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Razgovor o mršavljenju često se završi na priči o proteina jer su nam oni potrebni za zdrave mišiće i pomažu da hormon gladi bude u ravnoteži tj. smanjuju apetit. Također, svi znamo da su vlakna i zdrave masnoće važne za naše zdravlje, piše First Women.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše postizanje zdrave težine 

Prema Mayo klinici, vlakna pomažu kod postizanja zdrave težine i probave, kontroliranja šećera u krvi i povećane sitosti. Bolja probava dovodi do zdrave težine jer lakše možemo eliminirati toksine iz tijela, dok smanjeni šećer u krvi znači da se dodatna glukoza ne skladišti kao masnoća.

Štoviše, vlakna su pokazala da poboljšavaju zdravlje crijeva jer hrane dobre bakterije u našem mikrobiomu. U zdravom mikrobiomu, dobre bakterije u crijevima stvaraju nepropusnu crijevnu oblogu koja zaustavljanja toksine da prodiru u krvotok. Vlakna podupiru prirodne obrambene snage vašeg tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Također, omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama mogu zaštititi vaš mozak i čak su povezane s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i opadanja kognitivnih funkcija koje su povezane sa starenjem. Zapravo vam ove masnoće mogu pomoći u sagorijevanju masti. Omega-3 masne kiseline smanjuju upale, inzulinsku rezistenciju i srčane bolesti, a sve to dovodi do smanjenog rizika od pretilosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda se čini predobro da bi bilo istina da ove hranjive tvari možete dobiti iz jedne namirnice, ali zaista je tako jednostavno. Chia puding obično se pravi tako da se sjemenke namoče u vodi ili mlijeku po vašem izboru, a zatim ih možete dodati u jogurt ili pomiješati s voćem. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo