Nazalost, vecina kakaa i komercijalne cokolade proizvedena je pak prema 'nizozemskoj metodi', na temperaturi od 150 stupnjeva Celzijusa, pri cemu je vecina antioksidansa i hranjivih tvari unistena, pise Slobodna Dalmacija.
Sirovi i po mogucnosti organski kakao ima veliku hranjivu vrijednost, te ne sadrzi secer. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi vecoj od 40 C, zbog cega su u njemu ocuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.
Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. Sadrzi i velike kolicine magnezija - minerala, koji cesto nedostaje cak i osobama s uravnotezenom prehranom.
Ako patite od manjka zeljeza u organizmu, sigurno ce vam se svidjeti cinjenica da mali komadic kakaa od 28 grama sadrzi cak 314 posto preporucene dnevne kolicine zeljeza.
Prirodni je afrodizijak, djeluje kao antidepresiv, te je bogat sumporom - mineralom ljepote koji jaca nokte i kosu, cisti kozu, detoksicira jetru i stimulira gusteracu.