Dr. Thomas Overton, s američkog Sveučilišta Cornell, ukazuje na razliku između organske i standardne proizvodnje mlijeka. Krave na organskim farmama: • Jedu samo organski uzgojene žitarice, bez sintetskih gnojiva, GMO i pesticida. • Barem 30 posto hrane dobiju na ispaši. • Ne tretiraju ih antibioticima ni hormonom rasta kako bi povećali produkciju mlijeka.
Je li organsko mlijeko zdravije od klasičnog?
Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, američka agencija za sigurnost hrane FDA odobrila je upotrebu rekombiniranog hormona rasta za goveda (rBGH). To je rezultiralo većom količinom mlijeka, uz manje troškove. Problem je što rBGH povećava koncentraciju inzulinu sličnog faktora rasta u mlijeku (IGF), hormona koji se povezuje s pojavom raka. U Hrvatskoj se ne provodi analiza mlijeka na hormon rasta ili količinu pesticida.
Ovaj hormon, rBGH, nije dobar ni za krave. Zbog njega pate od niza problema, uključujući bolne i kronične infekcije vimena. Zbog toga se kravama daje toliko antibiotika.
No je li rBGH zaista opasan za ljude? 'Za razliku od steroidnih hormona, koji se mogu uzeti oralno, rBGH i IGF se moraju ubrizgati putem injekcije da bi imali bilo kakvo djelovanje. To je zato jer proces probave uništava ove 'proteinske' hormone. 'Dakle, pijete li mlijeko od krava koje su tretirane hormonom rasta, ne primate aktivne oblike ovih hormona u tijelo', kaže savjetnik za ishranu u časopisu Men's HealthAlan Aragon.
Stručnjaci tvrde da se mlijeko iz bilo koje vrste uzgoja dodatno testira i na antibiotike, tako da se s tržišta izbacuje ono koje ima ostatke ovih lijekova.
Što je s hranjivim tvarima?
Možda je količina kalcija i kalija jednaka, no niz studija pokazuje da je organski uzgojeno mlijeko po sastavu ipak superiornije. U British Journal of Nutrition objavljena je nizozemska studija, koja je pokazala da djeca koja piju organsko mlijeko imaju 36% manje ekcema nego ona koja piju mlijeko iz klasičnog uzgoja.
Organsko mlijeko ima i više omega-3 masnih kiselina i Alfa linolenične kiseline (ALA). Istraživanje koje je vodila dr. Kathryn Ellis sa Sveučilišta Liverpool u razdoblju od 2002. do 2005. ispitivalo je sastav organskog i neorganskog mlijeka. Pokazalo se da je organsko mlijeko u prosjeku za 68% bogatije omega-3 kiselinama nego neorgansko mlijeko.
Istraživanja su pokazala i da organsko mlijeko ima više vitamina E, vitamina A i antioksidanata. Dr. Jacob Holm, biokemičar s Danskog instituta za agrikulturne znanosti i njegove kolege s Quality Low Input Food (QLIF) projekta na Sveučilištu Newcastle, dokazali su da organsko mlijeko ima u prosjeku 50% više vitamina E (alfa tokoferola), 75% više beta karotena (kojeg naše tijelo pretvara u vitamin A) te je dva do tri puta bogatije antioksidantima kao što su lutein i zeaksantin nego neorgansko mlijeko.
Zanimljiv je i podatak da osobe koje ne podnose laktozu često mogu bez problema piti organsko mlijeko koje su kupili sirovo (kući su ga tek prokuhali).
Pesticidi
Na klasičnim farmama dozvoljeno je korištenje umjetnih pesticida, barem 1.000 vrsta. Kako ove kemikalije reagiraju u kombinaciji jedna s drugom? O tome gotovo da i nema znanstvenih istraživanja. Njihovo djelovanje znanstvenici tek nazivaju 'koktel efekt', i procjenjuju da u tijelu ljudi u razvijenim zemljama možemo naći tragove 300 do 500 potencijalno štetnih kemikalija koje apsorbiramo iz hrane. Jedete li organski uzgojenu hranu učinkovito ćete izbjeći dodatno gomilanje kemikalija u tijelu. S pesticidima se povezuje niz zdravstvenih problema kod ljudi, uključujući i neplodnost.
Pobornici organskog uzgoja ističu da je organskim uzgojem isključena mogućnost kontaminiranjem pesticidima, antibioticima i raznim hormonima.
Vezani članci:
arti-201107270256006 arti-201109280120006