Unatoč gotovo svakodnevnim upozorenjima stručnjaka, tome što se UV index ovih dana nalazi u crvenom, čini se da ljudi previše ne mare. Plaže su krcate, brojni vjeruju da su kreme dovoljan saveznik, ali uopće ne mora biti točno ono što stoji na njihovim deklaracijama.

Hrvatski državni inspektorat također redovito upozorava na propuste, 2019. godine testirao je deset proizvoda, u 2020. godini pet krema za sunčanje, a jedan proizvod iz 2019. godine pokazao je, citiramo odgovor, nesukladnost u pogledu označavanja.

Pet različitih krema za potrebu priloga je kupila i novinarka emisije Potraga Ana Trcol, koja je zamolila dermatologinju Sanju Poduje da ih analizira.

Ona je naglasila da je izuzetno važno da ne sadrže sastojke koji bi bili štetni, te je primijetila da skuplje kreme sadrže više različitih supstanci.

"Niti jedna od supstanci sama za sebe ne može postići zaštitni faktor od 50, ali to se radi kombinacijom različitih sredstava. Dobro je što imaju zaštite od UV-A i UV-B zračenje", rekla je.

Ipak, preporučila je građanima da kupuju u ljekarnama jer prolaze visoke regulative.

Progovorila je i o njihovim cijenama, znači li to da je skuplje bolje, te nanosimo li uopće kreme ispravno i koliko je dovoljno. Više o svemu pogledajte u prilogu.