Liječenje ove gljivične infekcije ponajviše ovisi o tome je li dijagnosticirana na vrijeme

Mukormikoza je vrsta gljivične infekcije koja se rijetko javlja, ali može biti jako ozbiljna. Budući da oslabljuje imunosni sustav, važno je na vrijeme se liječiti, a može biti fatalna ako se ne liječi.

Mukormikoza se manifestira kao respiratorna infekcija ili infekcija kože. U prvom slučaju mogu se pojaviti simptomi poput kašlja, vrućice, glavobolje, začepljenog nosa i upaljenih sinusa.

Ako se manifestira kao kožna infekcija, može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. U tom slučaju simptomi uključuju pocrnjelo tkivo kože, žuljeve, groznicu, crvenilo, otekline i čireve.

Brzo se širi u tijelu

Mukormikoza nastaje izlaganjem plijesni mukormieta koja se nalazi u lišću, kompostu, tlu i trulom drveću. Osoba se može zaraziti ako udahne spore gljivica, dok se infekcija može razviti u očima, na licu, u središnjem živčanom sustavu, plućima i sinusima.

Rizik od zaraze povećavaju opekline, porezotine, rak, nedavna transplantacija organa, HIV ili AIDS, dijabetes i operacija.

Mukormikoza se brzo širi u tijelu, a osobe koje ju imaju obično toga nisu ni svjesne. Ako se ne liječi, može uzrokovati infekciju u mozgu, paralizu, upalu pluća, napadaj ili smrt. Liječenje uvelike ovisi o tome je li se dijagnosticirala na vrijeme.

Sve više slučajeva u Indiji

Ipak, mukormikoza je izuzetno rijetka pojava i nije zarazna pa je ne možete dobiti od inficirane osobe, piše Healthline.

U Indiji, koja je posljednjih tjedana strašno pogođena pandemijom konronavirusa, sve je više slučajeva mukomikoze koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od covida-19. Napada sinuse, mozak, oči i pluća, a može biti smrtonosna za dijabetičare ili oboljele od raka i side.

Steroidi smanjuju upalu u plućima kod covida te pomažu u sprječavanju štete koja može nastati u organizmu kada se imunološki sustav preforsira u borbi protiv virusa. No, steroidi mogu i izazvati pad imuniteta i povisiti razinu šećera krvi kod dijabetičara i nedijabetičara oboljelih od covida. Smatra se da je taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

Jedini način da se spriječi ova gljivična infekcija jest osigurati da covid pacijenti i tijekom liječenja i tijekom oporavka dobivaju steroide u pravoj dozi i u odgovarajućem vremenskom razdoblju, rekao je jedan mumbajski liječnik.