Kremasta juha od cvjetače
Sastojci za 2 osobe:
- glavica cvjetače
- jedna mrkva
- stabljka celera
- glavica luka
- dva češnja češnjaka
- žlica kremastog, masnog sira
- origan
- papar i sol
- maslac
Postupak:
Na maslacu kratko prodinstajte sitno narezani luk i češnjak, dodajte narezanu stabljiku i list celera, naribanu mrkvu, origano, cvjetove cvjetače, papr i sol i te zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte dok povrće ne omekša pa na kraju dodajte veliku žlicu kremastog sira i juha je gotova.
(FOTO: Pexels)
Njoki od cvjetače
Sastojci:
- glavica cvjetače
- 4 žlice krumpirovog škroba
- šalica brašna od tapioke ili zobenog brašna
- žlica maslinovog ulja
- sol
Postupak:
Skuhajte cvjetove cvjetače u kipućoj posoljenoj vodi, posušite ih u čistoj kuhinjskoj krpi, stavite ih u blender te dodajte maslinovo ulje i blendajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.
Izlijte smjesu na radnu površinu te dodajte suhe sastojke - škrob i brašno pa umijesite tijesto. Prebacite tijesto na površinu koju ste posuli brašnom od taipoke ili zobi i napravite njoke.
Gotove njoke stavite u kipuću vodu na par minuta. Gotovi su kada isplivaju na površinu.
Želite li im okus dodatno obogatiti, tostirajte ih u tavi na nekoliko kapi maslinovog ulja, dok ne dobiju svijetlo smeđu koricu.
(FOTO: Pexels)
Čokoladni mousse od cvjetače
Sastojci:
- šalica cvjetova cvjetače
- 3 žlice sirovog kakao praha
- 2-3 datulje
- pola banane
- pola šalice bademovog mlijeka
- pola žličice ekstrakta vanilije
- malo soli
Postupak:
Skuhajte cvjetaču u kipućoj vodi, izvadite ih i pustite da se ohladi. Stavite ih u blender, dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dobili ste mousse koji ćete prebaciti u čaše i staviit u hladnjak na 30 minuta. Prije serviranja ukraiste ih jogurtom od kokosa, borovnicama ili komadićima crne čokolade koja nema glutena.
(FOTO: Pexels)