Karfiol za bogat stol! /

Od juhe do deserta: Tri bezglutenska, keto recepta sa cvjetačom

Image
Foto: www.profimedia.hr

Cvjetača spada među najzdravije povrće i trebalo bi je što češće imati na tanjuru. Zahvaljujući neutralnom okusu i teksturi od nje se mogu pripremati brojna jela - od priloga, preko glavnog jela do deserta. Ako ne znate što kuhati za vikend, inspirirajte se klikom na SLJEDEĆA

23.11.2019.
8:58
www.profimedia.hr
VOYO logo

Kremasta juha od cvjetače

Sastojci za 2 osobe:

  • glavica cvjetače
  • jedna mrkva
  • stabljka celera
  • glavica luka
  • dva češnja češnjaka
  • žlica kremastog, masnog sira 
  • origan
  • papar i sol
  • maslac

Postupak: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maslacu kratko prodinstajte sitno narezani luk i češnjak, dodajte narezanu stabljiku i list celera, naribanu mrkvu, origano, cvjetove cvjetače, papr i sol i te zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte dok povrće ne omekša pa na kraju dodajte veliku žlicu kremastog sira i juha je gotova. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njoki od cvjetače

Sastojci:

  • glavica cvjetače
  • 4 žlice krumpirovog škroba
  • šalica brašna od tapioke ili zobenog brašna
  • žlica maslinovog ulja
  • sol

Postupak:

Skuhajte cvjetove cvjetače u kipućoj posoljenoj vodi,  posušite ih u čistoj kuhinjskoj krpi, stavite ih u blender te dodajte maslinovo ulje i blendajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.

Izlijte smjesu na radnu površinu te dodajte suhe sastojke - škrob i brašno pa umijesite tijesto. Prebacite tijesto na površinu koju ste posuli brašnom od taipoke ili zobi i napravite njoke.

Gotove njoke stavite u kipuću vodu na par minuta. Gotovi su kada isplivaju na površinu.

Želite li im okus dodatno obogatiti, tostirajte ih u tavi na nekoliko kapi maslinovog ulja, dok ne dobiju svijetlo smeđu koricu.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Čokoladni mousse od cvjetače

Sastojci:

  • šalica cvjetova cvjetače
  • 3 žlice sirovog kakao praha
  • 2-3 datulje
  • pola banane
  • pola šalice bademovog mlijeka
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • malo soli 

Postupak:

Skuhajte cvjetaču u kipućoj vodi, izvadite ih i pustite da se ohladi. Stavite ih u blender, dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dobili ste mousse koji ćete prebaciti u čaše i staviit u hladnjak na 30 minuta. Prije serviranja ukraiste ih jogurtom od kokosa, borovnicama ili komadićima crne čokolade koja nema glutena. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo