Obavezno posjetite liječnika ako vaš urin izgleda ili miriše ovako

Kad posjetite zahod, bacite li redovito pogled na ono što ste ostavili unutra prije nego pustite vodu? Ako niste odgovorili potvrdno, možda je pravi trenutak da promijenite navike.

8.1.2015.
15:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ima slatkasti miris

Ne, to nema nikakve veze s vašom ljubavi prema čokoladi. "Slatki miris urina često je važan simptom pri dijagnozi dijabetesa", ističe liječnica Holly Phillips. A osobama koje već znaju da boluju od dijabetesa, sladak miris mogao bi ukazati na to da im razina šećera u krvi nije u granicama normale.

Primijećujete zamućenost

To bi mogao biti jedini nagovještaj da u urinarnom traktu postoje neke nepoželjne bakterije. "Ta zamućenost nastaje zbog izlučivanje bakterija i leukocita - stanica koje se bore protiv infekcija", ističe Phillips. Čak i ako se inače osjećate dobro i nemate drugih simptoma, obratite pozornost na ovo jer bi to mogao biti znak da se infekcija razbuktala.

U urinu ima crvene ili ružičaste boje

Iako povrće ružičasto-crveno boje može biti krivac za ovu promijenu boje, isto tako može biti da vam boja ukazuje na prisutstvo krvi u mokraći, što nikad nije dobar znak. To može biti simptom urinarne infekcije, bubrežnih kamenaca, a u rijetkim slučajevima čak i karcinoma mjehura ili bubrega, napominje Phillips.

Ako izrazito odbojno miriše

Urin ne bi trebao mirisati po ružama, no ako ima izrazito jak, opori miris (kao pokvareno voće ili kompost), to vas vaš mjehur upozorava da postoji neka infekcija, kaže Phillips. I kao i kod zamućenog urina, to bi mogao biti tek znak, pa ga nemojte ignorirati.

Primijećujete da vas peče dok piškite

Peckanje ili čak bol dok piškite moglo bi biti uzrokovano infekcijom ili spolno prenosivim bolestima kao što su klamidijia ili gonoreja, kaže Phillips.

Kad konstantno imate osjećaj da vam je sila

Ovo je klasičan simptom urinarne infekcije, zbog koje će vaš mjehur i mokraćni kanal biti užareni i upaljeni, te ćete imati osjećaj da konstantno morate na zahod, opisuje Phillips. To može doduše biti i simptom intersticijskog cistitisa, stanja koje je teško dijagnosticirati, a koje rezultira kroničnim boli ili pritiskom mjehura.

Piškite puno više nego obično

Možda ste trudni, ako ste žena. No ako ste uvjereni da niste trudni, možda je za vaše česte posjete kupaoni kriva konzumacija alkohola ili napitaka s kofeinom. Ovo bi također mogao biti znak dijabetesa ili tumora, ako možete isključiti sve drugo navedeno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali