ISTRAŽIVANJE OTKRILO ZABRINJAVAJUĆI DETALJ O COVIDU: / Tiče se onih koji su zaraženi, ali nemaju simptome. Veći su izvor zaraze...

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Osim toga, pokazalo se i da je virusno opterećenje veće kod onih s blažim oblicima bolesti

7.12.2020.
7:25
Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Najnovija studija pokazala je da osobe koje su zaražene koronavirusom, ali nemaju nikakve simptome imaju čak i veće virusno opterećenje od simptomatskih pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti.

Tim znanstvenika proučavao je virusna opterećenja na šest različitih tipova uzoraka uzetih od COVID-19 pacijenata različite dobi i kliničke slike kako bi utvrdili odnos između tijeka bolesti i virusnog opterećenja. Kod asimptomatskih osoba prvo se utvrdilo da i one šire zarazu jednako kao i simptomatske osobe, a sad je nova studija otkrila da su zapravo asimptomatske osobe još i veći izvor zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi došli do svojih otkrića, znanstvenici su u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Infection, prikupili briseve bolničkih pacijenata iz nosa, ždrijela, usne šupljine, sline, urina i rektuma, prenosi News Medical.

Prikupljeno je ukupno 360 uzoraka iz 60 pacijenata. Dvadeset i pet posto tih pacijenata nije pokazivalo nikakve simptome bolesti. Uzorke je analizirao Laboratorij za referentnu virologiju i istraživanja Instituta za javno zdravstvo u Turskoj. Znanstvenici su analizom uzoraka otkrili da je virusno opterećenje kod asimptomatskih pacijenata više nego kod simptomatskih pacijenata. Isto tako, otkrili su da virusno opterećenje ima negativan trend s višom dobi pacijenata te da je značajno smanjeno što je bolest teža kod pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Covid-19 je zamršena slagalica s komadima u mnogim bojama i oblicima. Virološka i imunooška istraživanja su hitno potrebna kako bi ih složili i vidjeli cijelu sliku", poručuju znanstvenici.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo