Zubi po prirodi nisu bijeli kao snijeg, ali svejedno bismo jako voljele da imamo blistav osmijeh koji zasljepljuje promet. Bile mi toga svjesne ili ne, svakodnevnom konzumacijom određene hrane i pića možemo utjecati na boju zubiju koja svakim danom postaje sve više žuta. Evo glavnih krivaca:
Krekeri i ostale grickalice
Većinom su žute boje koja nam baš i nije sumnjiva jer kako bi nešto tako suho moglo bojati zube? Naime, mnogi krekeri i ostale grickalice sadrže rafinirane ugljikohidrate koji se konzumacijom pretvaraju u šećer, a bakterije koje se hrane tim šećerom boje zube.
Kiseli krastavci
Najdraži prilog uz pečena jaja boja zube? Nažalost, da. Može oštetiti caklinu i pritom obojati zube.
Balzamski ocat
Jako je fin začin u salatama i drugim jelima, ali zbog svoje boje ostavlja mrlje na zubima.
Kava i čaj
Ovi krivci su nam jako poznati jer redovitom (i prečestom) konzumacijom utječu na boju zubiju.
Umak od rajčice
Ne govorimo da se trebate odreći najboljeg umaka za tjesteninu, ali kiselina koju sadrži može uzrokovati tamnjenje zubi, baš kao i njegova intenzivna boja.