Neprestano vam curi nos, a niste prehlađene? Evo zašto do toga dolazi kad je vani ovako hladno

Ovo nije toliki problem kakvim ga možda smatramo, a lijek za isti su dobre, stare papirnate maramice

16.2.2018.
14:00
Hernán Piñera / flickr

Znate onaj osjećaj kad je vani hladno, a znate da niste prehlađene - ali vam svejedno neprestano curi nos i ne možete objasniti zašto se to događa? Odgovor je zapravo dosta logičan, a stručnjak David King sa Sveučilišta Queensland odlučio je malo rasvijetliti situaciju koja se navodno događa kod od 50 do 90 posto ljudi, piše Yahoo News.

U razgovoru za CNN odlučio je objasniti zašto do toga dolazi. "Hladan, suhi zrak stimulira živce unutar nosa i tako šalje poruku od živaca do našeg mozga. Naš mozak zatim odgovara impulzivnom reakcijom tako da pojačava i ubrzava protok krvi kroz nos, zbog čega te zagrijane žilice zatim zagrijavaju i zrak koji prolazi kroz nos", objašnjava, a logično, onda se u nosu proizvodi veća količina sekreta i tekućina koje potom izlaze van.

Ovo nije ništa zabrinjavajuće

No, ovo nas, kaže, ne bi trebalo zabrinjavati, osim ako se naravno ne radi o gripi, prehladi ili bilo kojem sličnom oboljenju. Curenje iz nosa je potpuno prirodna pojava, a "pojačano lučenje vodenog iscjetka neophodno je da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćenje zraka koji udišemo tijekom hladnog vremena", dodaje. I da, lijek za ovo su, jednostavno, dobre, stare papirnate maramice.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali