Trikovi protiv prehlade i gripe koje sigurno još niste isprobali

shimmer fallback

Ovo je vrijeme godine kad svi šmrčemo, kašljucamo i ne izlazimo iz stana bez maramica. Dr.

30.12.2014.
8:48
Play logo

1. Probajte parenje eukaliptusom ili paprenom metvicom

To je starinski recept - parenje! No iako vam se možete činiti retro i ne vidite zašto biste glavu pokrivenu ručnikom zabili nad posudu kipuće vode, vjerujte da zato što djeluje. U inhalator, ako imate moderniju varijantu, nakapajte eterična ulja eukaliptusa ili paprene metvice, koji djeluju kod iskašljavanja, a mogu i ubiti infekcije.

Ako nemate inhalator, onda po starinski - zagrijte vodu, dodajte par kapi eteričnih ulja i stavite ručnik iznad glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

2. Kuhajte s antiupalnim i antibakterijskim biljkama i začinima

Začudili biste se kakve sve prirodne lijekove imate u kuhinji. Primjerice češnjak i kurkumu. Češnjak ima antimikrobna svojstva, dok popularni indijski začin - kurkumu - dr. Merrell naziva najmoćnijim protuupalnim sredstvom. On savjetuje da oba začina pokušate što više ubaciti u prehranu.

3. Neka vam ulje čajevca bude pri ruci

Ulje čajevca iz Australije dokazalo je svoje antivirusno djelovanje protiv gripe u istraživanju provedenom 2009. godine. Dr. Merrell preporučuje da sa sobom nosite malu bočicu organskog ulja čajevca i da ga svako malo udahnete kad se nalazite na prenapučenim mjestima kao što su autobus, tramvaj ili trgovački centar.

4. Jedite manuka med

Dodavanje malo manuka meda u topli čaj, smoothie ili čak zobenu kašu, moglo bi vam obraniti od infekcija. U nedavnom istraživanju, mikrobiologinja Elizabeth Harry iz Sydneyja otkrila je da "kad se usporedi s drugim vrstama meda, manuka med se pokazao najučinkovitijim u sprečavanju rasta i razvoja svih vrsta bakterija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

5. Povećajte vlagu u zraku kod kuće

Ispitivanja su pokazala da postoji razlog zbog čega su prehlade i gripa učestaliji po zimi. Naime, prema istraživanju koje je 2009. godine proveo Jeffrey Shaman sa Sveučilišta u Oregonu, virus gripe lakše će preživjeti u uvjetima gdje je manja vlaga, čime raste šansa da će se veći broj ljudi njome zaraziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo