najagresivniji oblik raka kože / Nema više melanoma? Izraelski znanstvenici otkrili kako zaustaviti širenje raka kože

Image
Foto: Thinkstockphotos

Rak kože najčešći je od svih vrsta tumora, a melanom, najagresivniji oblik raka kože, odgovoran je za gotovo sve smrti od te vrste tumora

23.8.2016.
13:41
Thinkstockphotos
VOYO logo

Izraelsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je 1634 novih slučajeva melanoma, gotovo dvostruko više nego što ih je bilo dijagnosticirano 1980. Iako su znanstvenici identificirali ključne čimbenike rizika, borili su se kako bi pronašli način da se zaustavi njegovo širenje.

Međutim, izraelski i njemački znanstvenici potencijalno su otkrili kako stanice melanoma napadaju ljudsko tijelo te kako bi ih mogli spriječiti da se prošire. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji koja je objavljena u časopisu Nature Cell Biology tim stručnjaka opisuje kako se melanom razvija iz stanica koje se zovu melanociti u tumore te se onda šire po tijelu. 

Tumor se u početku formira na vanjskim slojevima kože, često u obliku tamnog madeža. Ako se rano primijeti, liječnici takav madež mogu lako ukloniti i na taj način spiječiti da se proširi. Međutim, ako se madež proširi u dermisu, stanice se mogu apsorbirati u krvožilni sustav i putovati do glavih organa i limfnih čvorova. Bolest tada postaje agresivna te zahtjeva agresivnije tretmane, poput kemoterapije i zračenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijetnja nije početni tuumor koji se pojavljue na koži. Prijetnju čine njegove metastaze - stanice raka koje se koloniziraju na glavne organe, mozak, pluća, jetra i kosti", objasnila je voditeljica tima Dr. Carmit Levy.

Prema istraživanju, tumor se širi kroz ispušatnje mikroskopskih mjehurića koji se zovu vezikule, a koje sadrže mikro RNA genetski materijal. Taj genetski materijal izaziva promjene u stanicama kože koje primaju i zatim nose rak na ostatak tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su pronašli i dvije kemikalije koje bi mogle zaustaviti metastaziranje. Prva nazvana SB202190 spriječava vezikule da putuju iz tumora u zdrave stanice kože. Druga kemikalija, U0126, spriječava pretvaranje stanica tako da one neće biti u mogućnosti prihvatiti stanice raka.

Obje kemikalije mogu pomoći u liječenju, tvrde zanstvenici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo