Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može oštetiti imunitet, pa je time vaše tijelo izloženo različitim infekcijama, piše Daily Mail.
Naime, titanij dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar crijeva, što loše djeluje na probavu i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospiju u organizam i polako ga uništavaju.
Znanstvenici su izložili bakterije tankog crijeva djelovanju aditiva srazmjernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su kako se dobre bakterije crijeva uništavaju i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces probave.
Široko rasprostranjen
Kronična izloženost aditivima uništava izrasline u crijevima koje su odgovrone za apsorpciju hranljivih materija (tzv. mikrovili).
"Titanij dioksid je aditiv koji je teško izbjeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo odlučili detaljnije informirati ljude koje ga namirnice najviše sadrže", kaže koautorica studije Gretchen Mahler.
"Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje kako bi hranio, pružio održivost i bjelju boju, pa ga možete naći u kruhu, krafnama i ostalim namirnicama od tijesta. On se, također, može unijeti putem paste za zube i sredstava za osobnu higijenu. Titanij oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo izbjegavati predmete koji se od nje izrađeni. Titanij dioksid se u najvećoj mjeri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz uporabe", savjetuje profesorica Mahler.