NAPOKON OTKRIVENA TAJNA SAVRŠENOG SNA: / Znanstvenici u detalje razradili mehanizam spavanja

Image
Foto: Thinkstock

Tajnu savršenog spavanja pokušavaju pronaći znanstvenici godinama, ali uvijek nova teorija pobije staru i opet smo na početku. Ovoga puta kunu se kako je to to.

30.9.2017.
9:00
Thinkstock
VOYO logo

Odlazak u krevet sam, u 22.39 sati, noseći udobnu pidžamu recept je za savršen san, pokazuje najnovije istraživanje. Čitanje knjige, dva jastuka na krevetu i spavanje na desnoj strani kreveta također će vam pomoći da se ujutro probudite svježi i odmorni, tvrde znanstvenici.

Istraživanje na 2000 Britanaca pokazalo je da ćete optimalnih osam sati sna postići tako da prestanete koristiti mobitel 37 minuta prije sklapanja očiju. Isto tako, ispostavilo se da savršena temperatura zraka u spavaćoj sobi treba iznositi 16 stupnjeva celzijusa. Spavati valja u potpunom mraku, bez svjetala i televizora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAMČIMO DA TO RADITE UPRAVO SADA: /

Zbog ove svakodnevne aktivnosti ne možete zaspati i često se budite noću

Image
JAMČIMO DA TO RADITE UPRAVO SADA: /

Zbog ove svakodnevne aktivnosti ne možete zaspati i često se budite noću

"Iako svi znamo da buljenje u ekrane uređaja uvelike odmaže, gotovo trećina nas to ipak radi i manje od 10 minuta prije odlaska na spavanje", kaže stručnjak Jas Bagniewski.

Gotovo polovina ispitanika (44 posto) priznala je kako spava znatno bolje kada partner nije s njima u krevetu. Više od troje od deset Britanaca čita knjigu prije spavanja, a dvije petine njih ne može zaspati ako u sobi nije potpuni mrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina nacije spava na desnoj strani kreveta, s podignutim nogama u fetus položaju, dok svega jedan od 20 spava na leđima. Britanci, također, najčešće spavaju u pidžami - manje od četvrtine priznalo je da spavaju goli.

Jedan od četiri ne sjeća se kada je posljednji put dobro spavao, a mnogi se žale da im je otežavajuća okolnost ako je u sobi pretoplo. Troje od deset priznaje kako im smeta partnerovo glasno hrkanje. Iznenađuje podatak da samo jedan od pet smatra kako je seks prije spavanja savršen recept za odmor kasnije, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo