NANOSITE LI PRAVILNO KREMU ZA SUNČANJE? / Ako to radite napamet, štiti vas manje od 40%! Evo kako treba

'U teoriji bi faktor 15 trebao biti dovoljan, ali znamo da u stvarnim uvjetima trebamo dodatnu zaštitu'

28.7.2018.
13:59
Getty
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znate li da, mažući se kremom za sunčanje, najvjerojatnije dobivate manje od pola predviđene zaštite, čime riskirate opekline? Tako je, istraživanje je pokazalo da većina ljudi ne nanosi dovoljnu količinu kreme/ulja/losiona/čega god. Ne uživate sve blagodati zaštite od Sunca jer je, naime, pretanko stavljate.

U prvom eksperimentu takve vrste, istraživači s londonskog King Collegea utvrdili su oštećenje DNK-a u koži nakon smanjenja aplikacije kreme za sunčanje na manje od dva miligrama po kvadratnom centimetru, koliko proizvođači predviđaju da se nanosi. Znanstvenici su podijelili 16 volontera svijetle pute u dvije skupine po osam, od čega su bile tri žene te petorica muškaraca. Svi su oni bili izloženi UV zračenju tjedan dana.

KREMA ZA SUNČANJE BEZ OVOG SASTOJKA – NE DJELUJE! Čitajte što piše; ako ga nema na popisu, uzalud se mažete

Rezultati, objavljeni u časopisu Acta Dermato-Venereologica, pokazali su da preparati sa zaštitnim faktorom 50, ako su se upotrebljavali proizvoljno, a ne prema preporukama proizvođača, štitili su u najboljem slučaju tek 40 posto od predviđenoga. Zato se savjetuje da uvijek koristite za stepenicu viši zaštitni faktor od onoga koji vam je potreban.

"U teoriji bi faktor 15 trebao biti dovoljan, ali znamo da u stvarnim uvjetima trebamo dodatnu zaštitu koju pruža samo viši zaštitni faktor. Također, krema za sunčanje nije dovoljna, već se trebamo štititi i odjećom te boravkom u hladu za vrijeme najjačeg Sunca", objasnila je britanska dermatologinja Nina Goad za Mirror.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali