NAMIRNICE ZA ZDRAVU PROBAVU: / 5 stvari koje će vam pomoći u gubitku kila i olakšati život

Image

Problemi s probavom su dosta česti kod osoba svih životnih dobi, a najčešće nema potrebe za posezanjem za tabletama.

30.4.2019.
8:20
Play logo

Kako se većina trikova za dobro zdravlje nalazi u zdravim namirnicama, voću i povrću, tako postoje i namirnice za dobru probavu. Osim što je nužno da za cjelokupno zdravlje organizma konzumiramo hranu koja je bogata vitaminima, mineralima i aminokiselinama, tako je važno jesti dobru hranu koja će pomoći u boljoj probavi i time nas riješiti mnogih problema.

Probiotici

Prije svega, glavne namirnice su probiotici. Oni imaju utjecaj na aktivnost korisnih bakterija koje se nalaze u debelom crijevu radi čega se smatra da je to njihov glavni dobar utjecaj na zdravlje. Oni tako stvaraju povoljan učinak na probavni i imunološki sustav. Smanjiti će trajanje crijevnih infekcija te stvaranje alergijskog odgovora. Uz to će pomoći nakon dugotrajnog korištenja tableta ili antibiotika, proljeva i drugih probavnih problema. Nije neuobičajeno da se prilikom probavnih problema preporučuje koristiti bakterije mliječne kiseline. Oni mogu biti dodaci prehrani ili se već nalaziti u nekim prehrambenim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ATLETSKO STOPALO: /

Neugodna gljivična infekcija koja se jako lako prenosi. Evo kako je liječiti

Image
ATLETSKO STOPALO: /

Neugodna gljivična infekcija koja se jako lako prenosi. Evo kako je liječiti

Izbjegavanje sirove hrane

Sirova hrana i prehrana koja se bazira na takvoj hrani u principu jest jako zdrava jer se u hrani zadržavaju najvažniji spojevi baš zato što nema termičke obrade. S druge strane, za probavu sirove hrane potrebni su određeni enzimi koji su drugačiji od onih koji služe za probavljanje termički obrađene hrane. Radi ovakve hrane moglo bi doći do sporije probave.

Vlakna

Hrana bogata vlaknima pomoći će u probavi kod odraslih ali i kod djece. Prehrambena vlakna ima velike i važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, posebice kada je potrebno poticanje normalnog pražnjenja crijeva. Također je utvrđeno da veća razina prehrambenih vlakana u namirnicama koje konzumirate znači da je kraće vrijeme prolaska hrane kroz debelo crijevo te je radi njih veći volumen i sadržaj vode u stolici. Vlakna čiste debelo crijevo djelujući poput četkanja. Taj efekt pomaže u čišćenju bakterija i ostalih nakupina u crijevima što ujedno smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Vlakna možete dobiti iz pšeničnih mekinja, zobi, chia sjemenki, lanenih sjemenki, tamne čokolade i malina.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su ujedno i složeni ugljikohidrati koji naša tijela opskrbljuju energijom. Ujedno pomažu u sagorijevanju nepotrebnih masnoća u tijelu. Primjer cjelovitih žitarica su kvinoja, zob, riža, ječam i proso. Posebno zdrava je kvinoja koja je ujedno i bogat izvor netopljivih vlakana koje su odlične za poboljšanje probave. Ona imaju sposobnost apsorpcije vode te imaju blago laksativno djelovanje. Kvinoja se može koristiti u mnogim jelima i neće vam biti problem uvrstiti ju u svakodnevnu prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemasno meso i riba

Osobe koje imaju želučanih problema trebale bi se kloniti masnog mesa, ali zato je za želudac idealno jesti nemasno meso i ribu. Manje masno meso je bijelo meso, dok je crveno uglavnom masnije. Ljudski organizam i probava uvijek bolje podnosi nemasno meso i ribu. Uz to, istraživanja su pokazala kako osobe koje jedu dovoljno ribe u jednom tjednu imaju manje šanse za dobivanje raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo