Namirnice kojima čistimo 'otrove' iz sebe

Dotukla vas je pečena, pržena, masna i kalorična hrana?

6.4.2010.
10:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U potrazi za zdravljem valja se naoružati voćem i povrćem uočljivih boja – zagrizite zato u crvenu, žutu, narančastu i zelenu hranu. Ove boje često ukazuju na bogatstvo antioksidanasa, poznatijih pod imenom: kvercetin, likopen, lutein, glutation, te dobro nam znane vitamine C, E, betakaroten i mineral selen. Iskušajte i neke osebujne začine.

Zeleno lisnato povrće gorkog okusa: Potiče rad jetara i žuči te je idealna namirnica za tzv. helatnu terapiju (radič , cikorija, rikula). Pritom u tankom crijevu dolazi do kationskog vezanja toksičnih teških metala, kao što su kadmij, olovo i živa. Na takav način oni ne prodiru u krv, nego se izlučuju iz organizma.

Mahunarke: Saponini u mahunarkama skupljaju čestice kolesterola u probavnom sustavu prije nego što uđe u krvotok.

Crveno voće i povrće: Crveni pigment antocijan, sastojak mnogih voćnih plodova, ima protuupalno djelovanje. Osim toga, ne zaboravite na ciklu jer sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima, a odlična je i za pročišćavanje krvi u organizmu. Cikla dokazano pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči, a ima i pozitivan utjecaj na živčani sustav.

Namirnice bogate vitaminom C: Volite limun? Antioksidanti u našem tijelu 'love' slobodne radikale prije nego što uspiju oštetiti naše stanice. Na taj način hrana se upleće u prirodne procese propadanja stanica i usporava starenje tijela.

Kiselo voće ima iznimno snažan efekt detoksikacije. Osim limuna pijte sok ili jedite naranče, ananas, rajčice i grejp. Tijekom prijepodneva možete ponekad jesti isključivo voće – toksini će se brže odstraniti iz organizma.

Kurkumin: Mnoge fitokemikalije u hrani pokazale su se velikim borcima protiv upalnih procesa. Jedan od najjačih je kurkumin, žuti pigment kurkume.

Omega 3: Prirodni zaustavljači upala su i dobro poznate omega – 3 masne kiseline, a dovoljnim se unosom može znatno smanjiti rizik od pojave krvožilnih bolesti.

Ružmarin: Dokazana protuupalna tvar je i karnosol u ružmarinu.

Prethodni članci:

arti-200911050277006 arti-201003290593006 arti-201001280021006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali