Evo koji okusi podižu raspoloženje

Istražujući utjecaj 1.700 različitih spojeva koji čine sastavni dio različitih okusa, znanstvenici su otkrili da određeni spojevi u hrani nalikuju lijekovima za podizanje raspoloženja.

24.8.2012.
14:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prijašnja istraživanja su pokazala kako namirnice poput čokolade, bobičastog voća i hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na raspoloženje. Znanstvenici pod vodstvom dr. Karine Martinez-Mayorga su u novom istraživanju pokušali pronaći sličnost između kemijske strukture antidepresiva i spojeva koji sačinjavaju okuse, objavljeno je od strane American Chemical Society.

Čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi

Pokazalo se da čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi sadrže spojeve koji imaju sličnu kemijsku strukturu kao i valproična kiselina koja se često nalazi u lijekovima koji se propisuju osobama s dijagnosticiranim manično-depresivnim poremećajem i vezanim stanjima.

'Važno je imati na umu da samo jedenje hrane koja može popraviti raspoloženje nije zamjena za propisane antidepresive', rekla je dr. Martinez-Mayorga.

No za one koji ne piju lijekove konzumacija određene hrane i općenito zdrav životni stil može održavati dobro raspoloženje.

http://www.vitamini.hr/

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali