Češnjak
Krvni tlak je prvi koji se pogoršava s godinama i utječe na mrežnicu. Dokazano je da bijeli luk regulira krvni tlak i na taj način utječe i na količinu kisika koja dolazi do mrežnice. Bijeli luk je dobar i za srce, piše Fokuzz.
Kolesterol
Prema studijama s medicinskog fakulteta na Harvardu, niži kolesterol smanjuje rizik od makularne degeneracije. Masnoća koja se nakuplja ispod mrežnice može izazvati sljepoću. Samo pola režnja bijelog luka dnevno je dovoljno za smanjenje razine kolesterola.
Beta karoten
Mrkva je izvrstan izvor beta karotena i odlična je za vid. Beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A, nutrijent koji sprječava mnoge bolesti oka. Mnogi ljudi koji pate od nedostatka vitamina A često imaju problema s ječmencima, suhoćom oka, mutnim vidom i noćnom sljepoćom.
Omega 3 masne kiseline
Losos je bogat svim vrstama omega-3 masnih kiselina. Prema istraživanjima, ove masne kiseline su odlične za vid. Smanjuju očni tlak, a dokazano smanjuju i šanse da obolite od raka.
Bobičasto voće
Bobičasto voće zbog visoke koncentracije antioksidanata, usporava proces starenja očiju i njegove nuspojave, kao što je mrena. Poznato je i da bobičasto voće jača imunitet, kosti i štiti od infekcija.
Zeleno lisnato povrće
Ovo povrće sadrži visoku razinu kalcija, vitamina A, B12 i C. Zelena salata, špinat, kelj i brokula pružaju očima neophodne minerale i vitamine, te antioksidanse. Sprječavaju degeneraciju oka i štite mrežnicu od UV zraka. Osim toga, svježe zeleno lisnato povrće je čuvar ljepote i mladolikosti kože. Riznica su vitamina koji su neophodni za zdravlja cijelog organizma.
Koštunjavo voće
Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, a bademi su bogati vitaminom E, koji je odlična prevencija za kataraktu odnosno takozvanu sivu mrenu. Osim toga, bademi smanjuju kolesterol i pomažu u mršavljenju što je odlična prevencija od dijabetesa.
Rajčica i paprika
Rajčica sadrži visoku koncentraciju vitamina C, likopena i luteina, a paprika obiluje vitaminom C, stoga su odlični za prevenciju katarakte i očnih infekcija. Rajčica pomaže i u izbacivanju masti i viška vode.
Tikvice i avokado
Tikvice obiluju antioksidantima, luteinom i zeaksantinom. Avokado sadrži iste antioksidante kao i tikvice. Avokado sadrži veću koncentraciju luteina od bilo kog drugog voća. Ove dvije namirnice štite oči od degenerativnih bolesti i katarakte.