Opasni mikroorganizmi poput E. coli, salmonele i listerie našle su se među pronađenim bakterijama. Zbog sposobnosti razmnožavanja na niskim temperaturama, Lysteria monocytogenes se može naći i u namirnicama čuvanim u hladnjaku, pa čak i u zamrzivaču. Najčešće na mesu i proizvodima od mesa, nepasteriziranom mlijeku i proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, morskim plodovima, sladoledu i povrću. Testiranje provedeno u 30 hladnjaka pokazalo je da u prosjeku sadrže 7.850 bakterijskih jedinica koje stvaraju kolonije (cfu) po kvadratnom centimetru.
A neki uzroci su sadržavali čak njih 129.000 po centimetru kvadratnom. Standardna preporuka o zdravstvenoj ispravnosti nalaže da ih bude od 0 do 10 cfu/cm2.
Paul McDonnell iz tvrtke Microban Europe in Cannock, koja je naručila istraživanje kaže: 'Cijela svrha hladnjaka je održati zdravstvenu ispravnost hrane i minimalizirati rizik da bakterije i gljivice rastu. Stoga zabrinjava što se u nekima nalazi toliko potencijalnih problema.'
'Niske temperature hladnjaka sprečavaju razvoj mikroba samo ako se provodi redovno čišćenje. Ako čišćenja nema, bakterije će se s vremenom razmnožavati.'
Gospodin McDonnell dodaje: 'Neki redovno izvade svu hranu, izbrišu unutrašnjost i posebno operu ladice za salatu. Međutim, neke se nikad ne očiste dovoljno dobro, a tu je vjerojatno i korijen problema.'
Vezani članci:
arti-201109260128006 arti-201106290014006