Pratite li vijesti iz područja zdravlja površno, moglo bi vam se učiniti da je hrana bez masti i ona koja ima najmanje kalorija najzdravija. No, nije tako. Masti ne moraju biti loše, a ponekad omogućuju i normalnu probavu. Konzervansi, genetski modificirani sastojci te nezdrave zamjene za šećer nalaze se posvuda. Zato neka vaše prvo pravilo bude – ne jesti polugotovu ili gotovu hranu. Obroke kuhajte od cjelovitih, sirovih namirnica i točno ćete znati što se nalazi na tanjuru. Jedite pravu hranu!
1. Prestanite kupovati prerađene napitke Pokušajte barem jedan dan sami pripremiti svježi napitak. Ne kupujte gazirane napitke, gotove čajeve, sportske napitke ili sokove u tetrapaku, nego sami iscijedite voće i povrće. Time će rafinirani i lažni šećeri biti manje zastupljeni u vašoj prehrani. Čak su i sokovi na kojima piše da je udio voća 100% zapravo pasterizirani i većina dobrih sastojaka više ne postoji. U takvim sokovima naći će se tek sintetski vitamini i minerali. I hladnu kavu i čaj možete napraviti sami. I na koncu, pijte više vode.
2. Mudro s mliječnim proizvodima Ako ćete birati između maslaca i margarina, uvijek izaberite maslac. Margarin je ljudska umotvorina koja sadrži prerađene masnoće koje štete vašem tijelu. No, i s maslacem budite umjereni. Zbog velike količine antibiotika i hormona koji se daju kravama, ako je ikako moguće mliječne proizvode kupujte iz organske proizvodnje. Idealno bi bilo da su krave pasle travu na polju. Mlijeko i mliječne proizvode s manjim udjelom masti NE KUPUJTE! Mast iz mlijeka potrebna je da bi se ova hrana probavila i da biste dobili dovoljnu količinu vitamina i minerala.
3. Jedite topli doručak Možda svako jutro ne stignete skuhati jaje, kašu ili omlet, ali potrudite se da to bude što češće. Ako ništa drugo, na topli tost namažite med ili domaći džem. Ako ne volite zobenu kašu, dodajte u nju voće koje volite. Ponekad ostavite jogurt na sobnoj temperaturi preko noći, pa ujutro pomiješajte s voćem. Ne morate uvijek kuhati, ali svakako se klonite žitnih pahuljica, zaslađenih žitarica i kolačića.
4. Upoznajte svog mesara Meso kupujte od lokalnog mesara. Pitajte ga gdje nabavlja meso. Ne vjerujte li mu, nabavite meso od nekoga sa sela.
5. Izbacite mikrovalnu Mikrovalne pećnice dobro zagrijavaju hranu, toliko dobro da unište većinu hranjivih tvari. Mikrovalna mijenja molekularni sastav hrane koju jedete. Ako u njoj grijete zaleđeni obrok, možda se ne trebate brinuti jer u njemu ionako nema previše hranjivih tvari. Mikrovalna vam zaista ne treba. Osim u slučaju da i dalje namjeravate jesti prerađene polugotove i gotove obroke.
6. Sušeno je bolje od konzerviranog BPA kemikalije koje se nalaze u plastici nalaze se i u unutrašnjosti konzerve. Istraživanja su pokazala da se štetna kemikalija nalazi i u konzerviranoj hrani, posebno ako je kiselkasta, poput rajčice.
7. Ne kupujte ako na etiketi piše HFCS, fruktozni kukuruzni sirup, glukozni/fruktozni sirup Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze jeftini je nadomjestak za šećer. I iako ima isti okus, probavlja se i razgrađuje različito – štetniji je za tijelo.
7. Kupite jednostavnu kuharicu i često pripremajte jela iz nje Kuhanje ne mora trajati dugo, nabavite kuharicu s jednostavnijim jelima koja se mogu pripremiti za sat vremena. Ako nemate naviku kuhati, učinite to barem jednom tjedno.
Vezani članci:
arti-201107250312006 arti-201107220742006