Najzdravije namirnice u svibnju

Ako želite biti zdravi, kad je god to moguće, jedite sezonsko voće i povrće iz domaćeg uzgoja.

2.5.2012.
9:47
VOYO logo

Jagode

Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete unijeti i vitamin A te potrebne doze kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. Njeguju kosti i zglobove, a imaju i snažnu antioksidativnu moć. Štite tijelo od raka i čuvaju krvne žile od začepljenja i slobodnih radikala. Ako je moguće, jedite jagode iz vlastitog vrta ili iz organskog uzgoja.

Trešnje

Tijekom svibnja na tržnice stižu i prve domaće trešnje. Cijena im često zna biti paprena, ali ljubitelji će ih kupiti barem šaku. Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu (osim u trešnjama nalazi se i u grožđu i jagodama, a može dezaktivirati karcinogene tvari), antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje. Uživanje u trešnjama može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvice

I rotkvice imaju malo kalorija, a puno vitamina i vode. Jedete li ih, duže ćete održati osjećaj sitosti. Ubacite ih stoga redovno u salatu.

Maslačak

U slučaju da niste znali, ovo nije korov nego jedna od zdravijih biljaka. Listovi maslačka puni su folata i magnezija, kao i fosfora i bakra. Ovi gorkasti listovi sadrže i beta-karoten. Operite ih i ubacite u salatu ili uživajte u juhi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rikula

U trgovačkim centrima zna se naći i izvan sezone, no na tržnicama je prisutna od svibnja do listopada. Rikula sadrži oko osam puta više kalcija, pet puta više vitamina A, C i K te četiri puta više željeza nego obična zelena salata. Ubacite je svakako u umake i druga jela pred kraj kuhanja.

Mladi krumpir

Što razlikuje mladi i stari krumpir? Mlađa verzija sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba. Kuhajte ga i pecite s korom jer će se tako sačuvati vitamin C. Već dugo se zna da je krumpir namirnica protiv gihta i reume, a koriste ga i pri liječenju sluznice želuca - u tom slučaju se upotrebljava sok od krumpira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo