Prirodna pomoć /

Muči vas grlobolja? Evo što možete napraviti kako biste ju ublažili

Image
Foto: Thinkstock

Razlog iza jake i neugodne grlobolje su virusi ili bakterije koji uzrokuju upalu u tijelu, osobito u tonzilima ili grlu

14.11.2018.
11:26
Thinkstock
VOYO logo

Najgora stvar kod prehlade zimi nije činjenica da neprestano brišete nos. Ne, najgori simptom je bolno grlo, zbog kojeg teško gutate, jedete, a nekad čak i teško spavate. Buđenje s grloboljom može biti pokazatelj da je virus prehlade "probio" imunološi sustav.

Razlog iza jake i neugodne grlobolje su virusi koji uzrokuju upalu u tijelu, osobito u tonzilima ili mandulama ili u grlu. Najgore će proći nakon nekoliko dana, ali u međuvremenu, postoji par načina kako možemo pomoći tijelu u procesu ozdravljenja. Evo par stvari koje možete napraviti kako biste ublažili grlobolju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Čajna žličica meda

Ne samo da je ukusan, već se med već dugo koristi kao prirodno ljekovito sredstvo u tradicionalnoj medicini, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima koja mogu smanjiti upalu. Med također može "obložiti" grlo ljepljivim filmom koji olakšava iritaciju kod gutanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Čaj od kamilice

(FOTO: Pixabay)

Studije su otkrile da protuupalna i antioksidativna svojstva kamilice mogu imati umirujuće djelovanje kada počnete osjećati pojavu grlobolje. Također, nema kofeina pa ga možete piti prije spavanja i neće utjecati na vaš san.

3. Grgljanje slane vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije najprivlačnija zamisao, ali slana voda u grlu može pomoći smanjiti bolno oticanje tkiva i ubiti sve neželjene bakterije. Da biste napravili otopinu, pomiješajte pola čajne žličice soli u čašu tople vode i grgljajte minutu ili dvije, vodeći računa da ne progutate tekućinu.

4. Iscijedite malo limuna u toplu vodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ljudi znaju piti toplu vodu s limunom u nadi da će im pomoći kod mršavljenja, ali moguće da pomaže i kod neželjenih simptoma prehlade i grlobolje. Zahvaljujući antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, ovaj žuti agrum stvara kiselo okruženje u grlu, što čini težim razvoj virusa i bakterija.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo