Jesti polako ključ je mršavljenja, stoji u studiji nedavno objavljenoj u BMJ Journal. Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 60.000 osoba te došli do zaključka da su oni ljudi koji su jeli sporije imali 42 posto manji rizik od debljanja, a kod ljudi koji su jeli "normalno" brzinom taj je rizik bio 29 posto.
U uspordbi s onima koji su brzo jeli, osobe koje su sporo jele su imale uži struk za 0,21 do 0,41 posto. Za ovu studiju stručnjaci su analizirali zdravstvene podatke Japanaca oboljelih od dijabetesa iz razdoblja od 2008. do 2013. godine.
Uz analiziranje podataka postavljali su im i pitanja o njihovim prehrambenim navikama. jedu li brzo, sporo ili normalno, jedu li prije spavanja i kakvu hranu jedu.
"Promjene u prehrambenim navikama itekako mogu utjecati na indeks tjelesne mase. Sporije žvakanje može biti učinkovit način da preventivno djelujete na dobivanje na kilaži te smanjite zdravstvene rizike koje nosi pretilost", poručuju autori studije.
Pročitajte još:
- Potpuna preobrazba: smršavjela 60 kilograma u godinu i pol
- Ketogena dijeta: pomaže li u bržem gubitku kilograma?
- Koliko zapravo trebamo vježbati kako bismo skinuli kilograme?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!