Istraživanje provedeno u Australiji na Sveučilištu Deakin pokazalo je da hrana koja deblja ima određen okus te da ga čovjek može prepoznati. A oni koji ga mogu lakše prepoznati manje jedu masnu hranu i često su mršaviji, piše Večernji list.
Naš jezik, dosad se smatralo, može prepoznati pet okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima). No, istraživanje je pokazalo da čovjek okusom može prepoznati i hranu koja sadrži masnoće, odnosno koja deblja. Ova se hrana prepoznaje po svom kemijskom sastavu, a ne teksturi.
"Masnoća ima vrlo ugodan okus u ustima, ali čini se da potiče nešto u usnoj šupljini neovisno o svojoj teksturi," kaže Russell Keast koji je predvodio istraživanje. Između ostalog, tijekom istraživanja dobrovoljci su kušali različitu, uobičajenu hranu koja sadrži masne kiseline, pomiješanu s nemasnim mlijekom koje je trebalo "sakriti" teksturu.
Sve u svemu, čini se kako ljudi koji su osjetljiviji na okus masti posjeduju i mehanizam koji im govori kad bi trebali prestati jesti.
Prethodni članci:
arti-201002260228006
arti-201002160203006
arti-201003100157006