Mršaviji imaju jezik osjetljiviji na masnoće

Razlikujete slatko, slano, kiselo, gorko? Ili umami, okus hrane bogate proteinima? Za vitku liniju čini se presudnijim osjetiti i šesti okus - prepoznati masnoće, tj. hranu koja deblja.

12.3.2010.
19:45
VOYO logo

Istraživanje provedeno u Australiji na Sveučilištu Deakin pokazalo je da hrana koja deblja ima određen okus te da ga čovjek može prepoznati. A oni koji ga mogu lakše prepoznati manje jedu masnu hranu i često su mršaviji, piše Večernji list.

Naš jezik, dosad se smatralo, može prepoznati pet okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima). No, istraživanje je pokazalo da čovjek okusom može prepoznati i hranu koja sadrži masnoće, odnosno koja deblja. Ova se hrana prepoznaje po svom kemijskom sastavu, a ne teksturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Masnoća ima vrlo ugodan okus u ustima, ali čini se da potiče nešto u usnoj šupljini neovisno o svojoj teksturi," kaže Russell Keast koji je predvodio istraživanje. Između ostalog, tijekom istraživanja dobrovoljci su kušali različitu, uobičajenu hranu koja sadrži masne kiseline, pomiješanu s nemasnim mlijekom koje je trebalo "sakriti" teksturu.

Sve u svemu, čini se kako ljudi koji su osjetljiviji na okus masti posjeduju i mehanizam koji im govori kad bi trebali prestati jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002260228006

arti-201002160203006

arti-201003100157006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo