Dinja ima veliku količinu vode (oko 90 posto), no to ne znači da ovaj popularni plod nema hranjivu vrijednost.
Zapravo, dinja je puna hranjivih tvari: vitamina A (u obliku beta-karotena), kao i vitamina C i dobar je izvor minerala kalija. Još jedna prednost je što je narančasto meso puno okusa, ali sadrži malo kalorija.
Dinja pripada obitelji tikvica, koja uključuje i lubenicu, kao i bundeve, tikvice i krastavce. Odabir svježe dinje može biti težak jer ne možete vidjeti unutar dinje. Ali, svježina je ključna za slatki okus voća. Podignite ju i ako imate osjećaj da je teža nego što ste očekivali, vjerojatno je zrela. Zrela dinja treba mirisati slatko kad ju stavite pored nosa, a vi bi trebali biti u mogućnosti gurnuti malo u kožu s palcem.
Ako dinja nije zrela kad ste je kupili, možete ju ostaviti u kuhinji nekoliko dana. Ali ne perite ju u tom trenutku - pričekajte dok ne budete spremna za rezanje kako bi pranje vanjske površine smanjilo šansu za rast bakterija.
(FOTO: Thinkstock)
Zdravstvene prednosti dinje
Dinja nije dobro proučavani plod sam po sebi. Većina istraživanja o zdravstvenim blagodatima dinje usredotočena je na ukupni prehrambeni unos voća i povrća u cjelini, ili su istraživanja proučavala dijete bogate specifičnim hranjivim tvarima ili biljnim spojevima pronađenima u tim plodovima, kao što su karotenoidi, kalij ili vitamin C. Time je teško donijeti čvrste zaključke o jedinstvenim zdravstvenim prednostima dinje.
Antioksidativna snaga
Bogat je izvor vitamina A i C koji su oboje antioksidansi. Antioksidansi mogu imati zaštitne učinke neutralizacijom slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK u stanicama i poticati kroničnu upalu u tijelu.
Slobodni radikali uzrokuju oštećenja stanica i poremećaje koji mogu pridonijeti bolesti. Antioksidansi poput vitamina A i C mogu pomoći u sprečavanju stanja poput raka, bolesti srca i artritisa.
Zdravlje srca
Postoje dokazi da je prehrana bogata voćem i povrćem povezana s smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, a također može smanjiti krvni tlak.
Zdravlje očiju
Uključivanje više voća i povrća u vašu prehranu može zadržati oči zdravima i pomoći u sprečavanju katarakta i makularne degeneracije, dva zajednička problema vezana za dob.
Probava
Vlakna i voda u dinji mogu pomoći probavi i pomažu u sprečavanju konstipacije, kada su uključeni u dio prehrane s visokim vlaknima, poput prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Pročitajte još:
- Slatka dinja: zašto je dobro konzumirati slatku dinju?
- Idealna za osvježiti se: hladna juha od dinje sa svježim kupinama i malinama
- Savršena kombinacija i zdrava poslastica: dinja, avokado, orasi i med
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!