Mnoge od nas često muče manje ili veće tegobe poput nadutosti trbuha, neugodnog zadaha ili pospanosti nakon obroka. Nadutost se, primjerice, najčešće pojavljuje zbog prejedanja, kada se hrana dobro ne prežvače, kada jedete brzo, kod preosjetljivosti na neke namirnice, pri opstipaciji.
Ukoliko je crijevna mikrobiota poremećena, npr. zbog uzimanja određenih antibiotika, onda se uz nadutost može pojaviti i proljev. Česti su i slučajevi kad se počnu izmjenjivati krize zatvora i proljeva.
Za sve to krivac je crijevna disbioza, narušena ravnoteža bakterijske crijevne mikrobiote, koja je prema najnovijim istraživanjima povezana s cijelim nizom zdravstvenih problema. Da biste znali ubrajate li se i vi među dio populacije koji pati od disbioze, dovoljno je da obratite malo više pažnje signalima koje vam šalje vaše tijelo.
Simptomi su različiti
Simptomi narušene ravnoteže bakterijske crijevne mikrobiote su različiti, od onih koje je lako povezati s tim problemom, poput sindroma iritabilnog crijeva ili meteorizma, pa do onih za koje ne biste ni pomislili da su u ikakvoj vezi s crijevima, kao što su sklonost infekcijama (prvenstveno cistitisu i vaginitisu), podložnost alergijama pa čak i debljanju.
Kada dođe do poremećaja u ravnoteži bakterijske crijevne mikrobiote, kako u smislu kvantitete tako i u smislu kvalitete, broj korisnih bakterija se smanjuje pa dolazi do dominacije patogenih sojeva bakterija, koji tako dobivaju dovoljno prostora za razna štetna djelovanja.
Protiv svih navedenih problema možemo djelovati uzimajući hranu bogatu probioticima ili probiotičke lijekove koji mogu očuvati uravnoteženost crijevne mikrobiote.
Probiotičke bakterije sudjeluju u sintezi određenih vitamina i apsorpciji nekih minerala, pomažu u fermentaciji teško probavljive hrane i olakšavaju metabolizam laktoze. Sprječavajući naseljavanje patogenih mikroorganizama u crijevima, pozitivno utječu na crijevni imunološki sustav, koji je odgovoran za 70 posto naše imunološke reakcije.
Obogatite prehranu
Pomoći će i uravnoteženje vrlo vjerojatno monotone prehrane. Preporuka je konzumirati integralni kruh, tjesteninu i rižu te obilje voća i povrća zato što biljna vlakna, osim što olakšavaju prolaz hrane kroz crijeva, hrane bifidobakterije, korisne bakterije koje čine od 12 do 15 posto ukupne bakterijske crijevne flore.
Osim toga, treba primijeniti i uobičajena pravila zdravog života, da ne kažemo i zdravog razuma, a to su piti dovoljno tekućine, redovito se baviti nekom fizičkom aktivnošću te izbjegavati prekomjeran stres jer su crijeva izuzetno osjetljiva na svaki oblik emocionalne napetosti.